A karácsonyi bejelentés után most tömegesen állt le több osztály is a 2. kerületi Észak-budai Szent János Centrum Kórházban. A közlemény szerint az intézményben jó darabig nem működik majd több osztály.

Több osztály leállt

Nem sokkal karácsony előtt jelentette be a Szent János kórház, hogy a kardiológiai osztály a minimumfeltételek részleges és átmeneti hiánya miatt nem tudja ellátni a 2. kerületi lakosságot. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő pénteken újabb bejegyzésben jelezte, hogy még több osztály húzta le a rolót: a 2. kerületi kórházban a gasztroenterológia, az endokrinológia, az anyagcsere osztály és a neurológia állt le, de nem tudják ellátnia a pácienseket a stroke-ügyeleten sem, mivel mostantól az sem lesz.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Másik kórházba látják el a betegeket

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztály által kiadott dokumentum szerint 2024. március 31-ig biztosan nem működnek majd a felsorolt osztályok, ugyanis eddig érvényesek a változtatások. A közlemény szerint az érintett betegeket más kórházakban látják majd el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Tájékoztatást kér a polgármester

„Karácsonyra a kardiológiai ellátás vált elérhetetlenné 2. kerületiek számára az Észak-budai Szent János Centrumkórházban, újévi „meglepetésként” pedig kiderült, hogy a gasztroenterológia, az endokrinológia és anyagcsere osztály, valamint a neurológia sem fogad II. kerületből érkező betegeket, ezért tájékoztatást kérek az egészségügy vezetésétől arról, mi történik a János-kórházban, miért építik le a 2. kerületiek ellátását, illetve van e bármilyen tervük a helyzet megoldására” – írta Facebook bejegyzésében a 2. kerület polgármestere.

Szinte semmilyen ellátás sincs

„A belgyógyászati és a neurológiai ellátás kiesésével a János kórház nemhogy centrumkórháznak, de kórháznak sem nevezhető. A háttérben valószínűleg a bérnővéri rendszer kiirtása szerepel, amely a jelek szerint megfelelő hatásvizsgálat és kockázatbecslés nélkül történt, a szokásos, primitív, bumfordi módon”.

Egyeztetést kezdeményezett

Őrsi Gergely azt írja, hogy már kezdeményezett egyeztetést a környékbeli egyházi kórházak vezetőivel, az egészségügyi ágazat irányitóival, hogy a 2. kerületiek számára az otthonuk közelében elérhető legyen a kardiológiai elláttás, ám arra nem számítottak, hogy részben megoldatlanná válik otthonunk közelében a kórházi gasztroenterológia, az endokrinológia, valamint a neurológiai ellátás.

Mi az indok?

„Megkeresem az egészségügy irányítóit, mert fontosnak tartom, hogy tisztázódjon, hogyan látják el lakóhelyünkhöz közel a stroke-gyanúval vagy vérzéssel ellátásra szoruló szomszédainkat, biztosítottnak látják-e ezen betegek ellátását, ha jóval messzebbre kell őket szállítani azért, mert az Észak-budai Szent János Centrumkórház nem fogadja őket, és mi indokolja, hogy a 2. kerületi betegek ellátását függesszék fel több osztályon egy a kerület határán lévő kórházban” – olvasható a posztban.

Bízik a megoldásban

Őrsi Gergely bízik egy elfogadható megoldás megtalálásában, ami mindenkinek meg fog felelni és minden kerületi hozzáférhet a szükséges kórházi kezeléshez a lehető legrövidebb időn belül.

Maradt az igazgató

Pár héttel ezelőtt, Pintér Sándor belügyminiszter, 24 kórházigazgatót rúgott ki. Hivatalos indoklás nincs, a szakma szerint a közel 150 milliárdra rúgó kórházi adósságállomány felhalmozása miatt kellett távoznia az intézményvezetőknek. A János kórháznak is sok adóssága van, ráadásul az intézmény más gondokkal is küzd. A gasztroenterológiai osztályon hetekig nem volt fűtés, az orvosok kabátban gyógyítottak, a betegek pedig fázntak. A pszichiátriai osztályt pedig egyenesen be kellett zárni, mivel ott hónapok óta hidegek a radiátorok. Ennek ellenére, a János kórház főigazgatója megúszta, őt nem mentette fel az egészségügyért is felelős Pintér Sándor. A jobb betegellátás érdekében lépett most a polgármester, akinek ez nem lenne feladata.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szent János kórház