Szerda este 19 óra körül beszakadt egy autó alatt az úttest a Váchoz tartozó Václigeten ott, ahol a gödi Samsung akkumulátorgyár szennyvízvezetéke van a föld alatt. A katasztrófavédelem már a helyszínre érkezett, a polgármester és a katasztrófavédelem munkatársai hangosbemondón kérik, hogy senki ne igyon a környék kútjaiból.

Beszakadt úttest

Megrongálódhatott a gödi Samsung akkumulátorgyár szennyvízvezetéke, alámoshatta az utat, ezért ezért beszakadt az úttest szerda este Václigeten a Tó utca sarkán a vasúti átjárónál. Az esetről Vác polgármestere, Matkovich Ilona számolt be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Helyszínre vonult a katasztrófavédelem

A helyszínre megérkeztek a katasztrófavédelem munkatársai, közben a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztályának laboratóriumából szakértők jöttek, akik vízmintát vettek, amelynek legkorábban 4-5 nap múlva lesz eredménye. Azt kérik a környező lakosoktól, hogy közlekedjenek óvatosan a környéken.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ne igyanak a kutakból

Matkovich Ilona, Vác polgármestere elmondta, hogy 3-4 nap múlva meglesz tehát a vízminta eredménye, ami azért nagyon fontos, mert a környéken fúrt kutak vannak és a lakosságot tájékoztatnia kell arról, hogy addig ne igyanak a kutakból, amíg nem derül ki, hogy biztonságosak-e.

Rengeteg szennyvíz termelődik

Korábban írtunk arról, hogy a gödöllői Samsung akkumlátorgyár vízfelhasználása egy Kecskemét méretű városével egyenlő, ezért a gyárból kifolyó szennyvíznek külön vezetéket építetek a váci szennyvíztisztítóig. A kivitelezést Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft végezte 32 milliárd forintért.

Alámoshatja a vasútvonalat is

Többen attól tartanak, hogy olyan sok víz folyt ki a nagy átmérőjű vezetékből, hogy teljesen átitatja a környéken a talajt, akár alámoshatja a közeli vasútvonalat, akkor a 70-es vonalon le kell állítani a forgalmat.

Közérdekű beruházás lett 

2022 novemberében kiemelten közérdekű beruházásokká nyilvánította a kormány a gödi Samsung SDI gyár és más gödi, sződligeti, váci, dunakeszi és sződi helyszíneken a víziközmű-beruházásokat.

Kritizálják a polgármestert

Egy hozzászóló a Facebookon kifogásolja, hogy Vác polgármestere és alpolgármestere úgy hozza szóba a Samsung-gyárat, hogy még folyik a vizsgálat, azt sem tudni, hogy pontosan mi történt. Így fogalmaz: “Nem ismertek a körülmények. Zajlik a vizsgálat. Nem tudni mi, miért, hogyan. De Vác polgármestere és alpolgármestere kiáll, és elmondja: Samsung. Milyen kényelmes. Pont aznap, amikor a vac.hu főhíre, hogy országos lesz az összefogás az akkumulátor gyárak ellen. Félreértés ne essék, lehet, mondom lehet, hogy valamit valaki elrontott. De ennyire sietni, hogy kijöjjön a kampányrím, mielőtt bárki bármi biztosat tudna minden, csak nem felelős hozzáállás.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt történt a baleset

Itt az esetről készült videó

Itt egy másik videó a helyszínről

Kiemelt kép: helyszíni felvétel, részlet a fenti videóból