Amikor egekbe kúsznak a villany-és fűtésszámlák, amikor az energiaválságot a bőrünkön és a pénztárcánkon érezzük, akkor van egy komoly mentsvárunk. Ez egy olyan pont a házon, aminek kialakításával jelentős összeget tudunk megtakarítani. Mutatjuk, hogyan erősítse meg a szigetelését az ablakpárkánynál, aminek köszönhetően magabiztosan tekinthet a rettegett számlákra is.

Viszlát, víz és a hő!

Ennek a vidám búcsúnak a kulcsa az ablaknyílás lezárása. Ha ezt megfelelően tesszük, akkor nem tud beszivárogni a víz és a hő az épületbe. Az ablakpárkány beépítésénél ugyanis keletkezik egy hézag, amit ha lezárunk, akkor elkerüljük a hőhíd kialakulását és a szigetelés is 100%-os lesz.

Mi az a hőhíd és miért kell megszüntetni?

A hiányosan vagy rosszul létrehozott hőszigetelő rendszer miatt hatalmas problémák adódhatnak. A kinti hideg vagy meleg a falak bizonyos pontjain érintkezik a belső levegő hőmérsékletével, így nagymértékű hőcserélés, párakicsapódás, tehát nedvesedés jelenhet meg.

Mit okoz a nedvesedés?

Kellemetlen elváltozásokat a falon, idegtépő penészesedést, ami ráadásul egészségtelen is.

Ugyanakkor a helytelen szigetelés miatt télen a lakás melege szökik el, nyáron pedig a kinti nagy hőség áramlik befelé. És hiába fordítottunk akár milliókat is a külső burkolásra, hiába méregdrága az ablakunk, az apró nyílásokon keresztül sokkal gyorsabban távozik a lakás kellemes belső hőmérséklete.

Ezért az egyik legfontosabb pont a szigetelésben: a megfelelő ablakpárkány kiválasztása, helyes beépítése!  

Először is egyáltalán nem mindegy, milyen ablakpárkányra esik a választásunk. Még akkor sem, ha megfelelő a szigetelés. Pl. a fapárkányok egy idő után vetemedni kezdenek, ami miatt apró hézag keletkezik a tömítéseknél.

Ha pedig csak vakolásról van szó, akkor a habarcs az ablak csatlakozásánál rendkívül rövid idő alatt megreped és a hő a vízhez hasonlóan hamar utat talál magának, és villámgyorsan áramlik kifele.

Az eredmény pedig: kíméletlenül pörgő gázóra!  

A fémből készült párkány szigetelése komplikált feladat. Az önmagában is rideg, nehézkes anyaggal nehéz kialakítani a megfelelő csatlakozást. A műanyag esetében is hasonló a helyzet, hiszen vékonyak, könnyen hajlanak, ami által hullámosak lesznek, megváltozik az alakjuk.

A természetes kőből (gránit, mészkő, márvány) készült ablakpárkányok más szintet képviselnek. Masszív felépítésük miatt megtartják alakjukat, ellenállnak a nedvességnek és az erős napsugárzásnak is. Megfelelő szigeteléssel hatalmas megtakarításhoz segítik hozzá az ingatlantulajdonosokat.

Hogy építsük be szakszerűen a kőpárkányt?

Méltatlanul kevés a profi beépítés. Pedig pofonegyszerű műveletről van szó!

A párkányfogadó és a kőpárkány csatlakozásánál egy hézagzáró szalagot kell behajtani és rögzíteni, aminek köszönhetően teljes mértékben le tudjuk zárni a nyílást, az említett hézagot.  Így nem tud befolyni a víz, és a rettegett hőhíd sem jön létre.

De van még más megoldás is!

Az is célravezető, ha az ablak alatti részt purhabbal kifújjuk, majd rárakjuk a hézagzáró szalagot.  Ezt követően a párkány belső élére nyomunk Ottoseal szilkont és úgy nyomjuk neki a párkányfogadónak.

Ez azért elképesztően fontos, mert a kívülről kitömített és a napfény által érintett részen a szilikon az UV hatására néhány év után elválhat. Így könnyedén befolyik a víz.

Az ablakpárkány mögött lévő szilikont azonban nem éri UV-sugárzás és ennek köszönhetően 20-30 évig is magabiztos védelmet nyújt.

Hogy gátolhatjuk még a hőhíd kialakulását?

A fenti „purhabos-hézagzárós” műveletet elvégezhetjük a kőpárkány két oldalán is, ahol a párkány találkozik az ablakkávával.

Ha ezeket a hasznos eljárásokat végrehajtjuk, akkor a beépített kőpárkányok jóformán mindentől megvédik a falazatot.

És ami a mostani embert próbáló időkben a legjobb hír: az energetikai mutatók is szebben néznek majd ki!

Amikor sokkal többet tehetünk a szigetelésért

Hiába tűnik biztosnak az 5-10-15 centiméter vastag szigetelés, hiába szerzünk be sokat érő ablakot, ha az ablak alatt befúj a szél és a hideg, sőt a falak penészesek lesznek egy idő után.

Ha megfelelő ragasztóanyagot és kőpárkányok esetén impregnálást is alkalmazunk, na meg a fentieket precízen betartjuk, akkor kizárt, hogy a víz és a hő bejusson az épületbe.

Ezt igazolják a hőtechnikai vizsgálatok is.

Amit a kőpárkány tud

A minőségi kőpárkánnyal és a szakszerű beépítéssel a meleg sohasem fog kiszökni az ablak alatt. Ha a külső párkányt szakszerűen illesztettük a helyére, akkor a belső könyöklő esetén már nincs szükség hézagzáró szalagra, inkább purhabos kitöltés célszerű.

A kőpárkányoknál sokat jelenthet a megfelelő ragasztóanyag kiválasztása. A márványhoz és a mészkőhöz fehér színű, míg a gránithoz szürke ragasztó illik. Az ablak és a könyöklő csatlakozásánál mindenképp szilikonkitöltésre és esetleg impregnálásra van szükség.

Ahol a minőségi kőpárkányok születnek

A Párkányos csapata egy különleges kőfaragó üzemben veszi kezelésbe a természetes anyagokat.

Gránit, márvány és mészkő kőpárkányokat készítenek, amelyek nemcsak a szemnek nyújtanak pazar látványt, hanem tartósak és könnyen tisztíthatóak.

Ennek köszönhetően több generációt is magabiztosan kiszolgálnak.

A Párkányos csapata gondol a lakossági ügyfelekre és a viszonteladókra is, akik rövid határidőn belül, a megbeszéltek szerint juthatnak hozzá a minőségi kőpárkányokhoz.

Ha Ön is szeretné a fűtésszámláját nyugodtan szemlélni, akkor eljött az ideje a kőpárkányok beépítésének, a szakszerű szigetelésnek.

Ehhez nyújt segítséget a Párkányos csapata a minőségi kőpárkányaival! Keresse őket bátran!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.