Otthonunk ideális esetben az a hely, ahová jó hazatérni. Otthonunkban szeretjük a falak színét, a bútorok tapintását, az ágynemű illatát, a függönyök színét és a szőnyeg puhaságát a talpunk alatt. Az ideális otthon minden eleme értünk és kényelmünkért van, úgyhogy nem érdemes beérni azzal, hogy valami csupán jól néz ki, különösen nem, ha a szőnyegről van szó!

Ez így mind szép és jó, ám nem születünk mindannyian lakberendezőknek. Így sokaknak csak az marad, hogy nézik a szebbnél szebb enteriőröket a Pinteresten vagy a tévés átalakító műsorokban. Ez a cikk nekik szól, ugyanis abban segít, hogy a teljesen kezdő dekorálók is megtalálhassák az otthonukba leginkább illeszkedő szőnyegeket.

Mit gondoljunk át elsőként?

Egy szőnyeggel könnyű szerelembe esni: akkor is, ha egy katalógust nézegetünk, ha egy bolhapiacon sétálgatunk vagy akár online böngésszük az akciós szőnyegek kínálatát. Mielőtt azonban máris hazavinnénk egy gyönyörű darabot, át kell gondolnunk egy igen fontos aspektust, ami nem más, mint az elhelyezés.

Először tehát azzal kell tisztában lennünk, hogy pontosan hová is szeretnénk tenni a szőnyeget! Ez több okból sem mindegy. Például: olyanra van szükségünk, ami az előszobában felszívja a hólepte csizmánkról a vizet, vagy olyat keresünk, amit elsőként érint a talpunk a reggeli felkeléskor? Egy kisméretű fürdőszobai kilépő kell nekünk vagy a nappali kanapéja elé szánjuk? Olyan szobába kerül majd, ahol csak földszínek vannak, így lehetünk bátrabbak, esetleg egy mintákban és színekben gazdag helyiségbe?

Ha tehát meghatároztuk azt, hogy hová keresünk szőnyeget, a dolgunk máris könnyebb lett: egyszerűbben találhatunk választ a szőnyeg-kisokosban felvetett dilemmákra. Nézzük, melyek ezek!

Szőnyeg-kisokos

Már a fentiekből is kiderült, hogy több tényező van, melyre érdemes odafigyelnünk a szőnyegválasztásnál. És ezek nemcsak esztétikai tényezők, hanem olyanok, melyek a praktikumról is szólnak – azaz: nem érdemes ezeket figyelmen kívül hagyni.

A méret a lényeg!

Ugyan számtalan szép mintájú szőnyeggel találkozhatunk még az akciós szőnyegek kínálatában is, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy mekkora a tér, amellyel gazdálkodhatunk. Egy előszobába nem vehetünk nappaliba való szőnyeget, bármennyire is tetszetős. Ugyanakkor arra van lehetőségünk, hogy olyan szőnyeget vegyünk az előszobába, amilyet a nappaliba szánunk, csupán kisebb méretben! A kínálatok ma már szerencsére annyira szélesek, hogy ez általában nem szokott gondot okozni.

De ne csak arra fordítsunk figyelmet, hogy ne legyen túl nagy a szőnyeg, hanem arra is, hogy ne legyen túl kicsi. Egy hatalmas nappaliban elvesző kis szőnyeg ugyanis igen bután mutat. Kivéve persze, ha egy kis ottomán vagy a dohányzóasztal alá tesszük.

A szőnyeg méretének kérdése a bútorok szempontjából is felmerül. Alapszabály, hogy amennyiben egy bútor – például egy kanapé vagy fotel – alá ér a szőnyeg, akkor mind a négy lábának rajta kell állnia. Ezzel elkerülhetjük a kényelmetlen dőlésszögeket, pláne egy vastagabb szőnyeg esetében. Tehát ha nemcsak a bútorok közötti kisebb területre tesszük, akkor elég nagyot kell ahhoz választanunk, hogy a bútorok széléig végigérjen.

Ne legyen útban

Ha a méret megvan, helyezzük el okosan a helyiségen belül! Az ugyanis igen kényelmetlen, ha a szőnyeg peremén kell járkálnunk, pláne otthon, ha mezítláb vagyunk. Éppen ezért érdemes úgy megtervezni a lerakást, hogy a szélek ne essenek a sétaútvonalainkra.

Milyen forma a norma?

Ugyan szőnyeg esetén leginkább a téglalapalak a jellemző, ma már számtalan forma közül választhatunk. Így ha a konyhába szeretnénk egy keskenyebb, hosszúkás darabot, ennek sincs akadálya, ahogy annak sem, hogy egy köralakú étkezőasztal alá egy köralakú szőnyeget szerezzünk be. Ma már népszerű az ,,amőboid” forma is, amelynek alakja megfoghatatlan, éppen ezért szinte bárhova elhelyezhető. Külön ízt adhatunk otthonunknak, ha az asztal alá ugyanolyan mintájú kör alakú szőnyeg kerül, mint amilyen a nappaliba, csak épp téglalap formájában.

A formát meghatározhatja a szoba stílusa is, egy bohém helyiségben például remekül mutat egy érdekes formájú szőnyeg, egy indusztriális otthonba pedig az állatbőrt formázó darabok illeszkednek szuperül.

Milyen célt szolgál?

A szőnyeg esetében könnyen előfordulhat, hogy használati tárgyból dekoratív kiegészítő lesz. Nem mindegy ugyanis, hogy valóban az a fontos, hogy puha legyen a talpunknak, vagy kiegyezünk azzal is, hogy kicsit keményebb és sprődebb, ha a színe és mintája nekünk tetsző.

Már csak emiatt is jó tudni, hogy hová szánjuk az adott darabot. Ha olyan területre, ahol alapvetően kevesebbet járkálunk, akkor bátran helyezhetjük a hangsúlyt a dizjánra. Ahol gyakran pihen a lábunk – például az étkezőasztal alatt vagy a kanapé mellett –, ott jobb, ha inkább a kényelemre megyünk. Ugyanakkor találunk egy kiskaput is a dologban: megoldást jelenthet, ha kisebb szőnyegeket veszünk az ágy mellé vagy az asztal alá, így ahol több időt tölt a lábunk, megfelelően puha lesz a felület.

Anyagi kérdések

Azt a kezdő lakberendezők is jól tudják, hogy a szőnyegek többfajta anyagból készülhetnek. A perzsa szőnyeget nemcsak anyaga és eredete, hanem csomózása is különlegessé teszi. A bolyhos szőnyegek lehetnek pamutból, ám több olyan darab is kapható, aminek viszkóz vagy akril adja az alapját. Bármelyik mellett is döntünk, fontos, hogy hőálló legyen, így télen védjen a hideg padló ellen. Erre a bambuszból készült szőnyegek nem feltétlenül alkalmasak, így ezeket inkább nyaralókba ajánlják a szakértők.

Az anyag kérdése egyébként a tisztán tartás miatt sem mindegy. Úgy tartják, hogy a gyapjúból készülő darabok nemcsak tartósak, de könnyen is tisztíthatóak, de ebből a szempontból a juta is jó választás.

Körülmények

Nemcsak a felhasználás módja, hanem körülményeink is fontosak, ha szőnyegvásárlásra adjuk a fejünket. Vegyük figyelembe, hogy van-e kisállatunk! Az ő szőrük egyes anyagokba ugyanis könnyen beleragadhat, de az is előfordulhat, hogy a szőnyeg valamilyen baleset áldozata lesz, így a könnyű tisztíthatóság is előtérbe kerül. Ha van a háztartásban kisgyerek, aki elcsúszhat a kisebb méretű szőnyegeken vagy összefestheti a méregdrága perzsánkat, azt sem érdemes kihagyni a képletből.

Rétegezés

Felmerülhet egy helyiség szempontjából, hogy egy vagy több szőnyeggel szeretnénk-e díszíteni. Alapvető szabály, hogy vagy egyet vagy sokat válasszunk: kettő vagy három szőnyeg egy helyiségen belül inkább furának hat. Manapság kevesebb helyen találunk padlószőnyeget, az ugyanis kevésbé variálható, mint az egyszerű szőnyegek. Kivéve persze, ha a fent említett kiskaput használjuk!

Sokan úgy oldják meg, hogy a már meglévő, egyszínű padlószőnyeget annak teljes cseréje helyett különböző alakú és mintájú kisebb szőnyegekkel dobják fel. Ezzel nemcsak izgalmasabbá tehető a helyiség, de még magunkat is megkíméljük a teljes cserétől.

Dizájn

Természetesen a dizájn, azaz a szín és a minta sem utolsó szempont, hiszen azon túl, hogy szemünknek tetsző, arra is ügyelnünk kell, hogy ne üssön el nagyon a helyiség színétől. Rendkívül jó hangulatú szobát varázsolhatunk, ha a kanapé színét vesszük alapul szőnyegválasztáskor, vagy kisebb méretű fürdőszobaszőnyeg esetén a falak színét. Gyerekszoba esetén természetesen ezek háttérbe szorulnak, hiszen akkor azon van a hangsúly, hogy a gyermeknek is tetsző, színes, játékos szövet legyen a talpa alatt.

Hüvelykujjszabály, hogy a naturálisabb helyiségeket bátran feldobhatjuk egy mintás, vad színekben játszó darabbal, azonban ha egy már egyébként is színpompás szobába keresünk szőnyeget, inkább válasszunk egy visszafogottabbat. A szemünk meghálálja majd!

Milyen szőnyeget vegyünk 2022-ben?

2022-ben a kerek szőnyegek hódítanak, amelyek nemcsak mutatósak, hanem a Feng Shuinak is megfelelnek, hiszen formájuknak köszönhetően jobban áramlanak a lakásunkban a pozitív energiák. Mivel kültéri darabokhoz is hozzájuthatunk, akár egy beépített terasz vagy erkély is feldobható vele! A szakértők ezt az évet a természetesség jegyében képzelték el, így minél natúrabb színű szőnyeget választunk, annál inkább megfelelünk a trendeknek: a tojáshéj különböző árnyalataiban pompázó színekkel nem lőhetünk mellé!

A szőnyegválasztás ugyan nem tűnik a legfontosabbnak lakásunk berendezésénél, mégis érdemes megtalálni az igazit, hiszen egy minőségi szőnyeg évekig társunk lehet, így egyáltalán nem mindegy, hogyan döntünk. Sose mulasszuk el az akciós szőnyegek végigbogarászását sem, hiszen köztük is megtalálhatjuk az igazit, és még a pénztárcánkban is több maradhat!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.