Szombattól ismét közlekedik a fogaskerekű, hajnalban és a késő esti órákban azonban csak előzetes megrendelésre közlekedik – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t.

Újraindul

A fogaskerekű vonalán befejeződik a pályakarbantartás, így szombat hajnalban újraindulhat a Városmajor és a Széchenyi-hegy között közlekedő járat – közölték. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Telefogas

Ezzel egyidőben a BKK elindítja a Telefogas rendszert: a járat menetrendje és üzemideje nem változik, de hajnalban és a késő esti órákban csak akkor és azon a szakaszon közlekedik, amelyet előzetesen megrendeltek.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Külön kérésre

Reggelente hétköznap fél hatig, hétvégén és ünnepnap pedig fél nyolcig, este tíz óra után pedig minden nap csak külön kérésre, megrendelésre indulnak el a szerelvények.

Mint a taxi

Hívás esetén a fogaskerekű csak addig a megállóig közlekedik majd, ameddig az igénylő utazni szeretne, majd onnan a szerelvények visszatérnek a Városmajor végállomásra – írták. Hozzátették: a rendszer bevezetésével éjszaka kisebb lesz a zajterhelés a környéken.

Online foglalás

Az utazási igényt online a telefogas.bkk.hu oldalon, a BKK ügyfélszolgálat telefonszámán legkésőbb 30 perccel a tervezett indulás előtt lehet jelezni. Lehet kérni személyesen a városmajori végállomáson, a diszpécsernél is, ebben az esetben nem szükséges ezt 30 perccel korábban megtenni. Ugyanakkor a BKK felhívta a figyelmet arra, hogy mindig a menetrendi indulási időpont előtt kell jelezni az utazási igényt. A már közlekedő vonatnál pedig a járművezetőt is lehet értesíteni a további utazási szándékról – olvasható a közleményben.

Egyetlen fogaskerekű

A budapesti fogaskerekű vasút Budapest egyetlen fogaskerekű vasútja, mely a 12. kerületben, a Városmajor és Széchenyi-hegy, Gyermekvasút állomások között közlekedik. A köznyelvben csak fogasként emlegetett közlekedési eszköz 2008. augusztus 21-étől formálisan a 60-as jelzésű villamos.

Videón a fogaskerekű:

Története

A szőlőkkel beültetett és erdőkkel borított Svábhegy a 19. századtól jelentős fejlődésnek indult, megépültek az első villák, színészek, írók és művészek pihenőhelyévé, majd a városiak kedvelt kiránduló helyévé vált. A megnövekedett közlekedési igény kielégítésére a Budai Közúti Vaspálya Társaság már 1868-tól üzemeltetett lóvasutat, amely pályáját a Lánchíd budai hídfőjétől Zugligetig építette ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fogaskerekű – Forrás: Wikipédia