Villanyoszlopnak csapódott egy szürke Renault vasárnap este a Szentendrei úton. A légzsákok kinyíltak, az autó összeroncsolódott, a sofőr nem tudott kiszállni. A mentők és a katasztrófavédelem munkatársai nagy erőkkel érkeztek, hogy mielőbb kiemeljék a sofőrt a füstölő autóból. A mentésről készült videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Oszlopnak csapódott

Súlyos balesetet szenvedett és oszlopnak ütközött egy személygépkocsi Budapest 3. kerületében, a Szentendrei út és a Záhony utca kereszteződésénél, vasárnap este.

Feszítóvágó is kellett

Az esethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik feszítővágó segítségével egy férfit kiszabadítottak a járműből, majd átadták a mentőknek.

Infúziót kapott a helyszínen

A katasztrófavédelem videóján jól látszik, hogy tíznél is több ember kell egy sofőr kimentéséhez. A mentősök infúziót kötöttek be a roncsba szorult férfi karjába, hogy így pótolják az időközben elvesztett folyadékot.

Rautek-féle műfogással emelték ki

A sérült kiemelését láthatóan több ember végezte, erre az egyik bevált módszer a Rautek-féle műfogás, itt is részben ezt alkalmazták a mentésnél.

Baleseti sérültek mentésénél jól használható módszer

Közúti baleseteknél előfordul, hogy a sérült a sérülése jellege miatt egyedül nem tud kiszállni a gépkocsiból, ilyenkor ki kell emelni, erre jó a Rautek-féle műfogás.

Kiméletes kiemelés

Ez a módszer a kiemelés legkíméletesebb módja. Először a sérültet a csípőjénél fogva oldalra kell fordítani, majd a két hóna alatt átnyúlva kezeinkkel a balesetes ép alkarját kell fogni. Combunkra húzzuk a sérültet, a hát a mellkasunkon támaszkodjon.

A Rautek-féle műfogás grafikája

Folyamatosan figyelni kell

Ha a sérültet nem tudjuk, vagy nem lehet kimenteni, és eszméletlen, akkor az autóban kell az átjárható légutakat biztosítani. Fejét kissé hajtsuk hátra, állát megemelve, fejet tartva. Folyamatosan figyeljük a légzését.

Ez is a Szentendrei úton történt

Itt a videó a mentésről

Kiemelt kép: részlet a katasztrófavédelem videójából