3334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 91 beteg. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 25 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. Közben az egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós maszk nélkül beszélt a hétfő reggeli operatív törzs ülésén.

Maszk nélkül a miniszter

Hétfő reggel Kósa Lajos, az operatív törzs egyik tagja megosztott egy fotót, ezen az látszik, hogy, az egészségügyért is felelős miniszter, Kásler Miklós maszk nélkül magyaráz a mellette ülő Pintér Sándornak, és a szintén figyelő Orbán Viktornak. Utóbbi kormánytagok maszkban vannak – igaz a szabályok szerint aki nyilvános beszédet tart, annak nem kötelező a maszk.

91 új haláleset

A hétfői friss adatok szerint 3334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, meghalt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3891 főre emelkedett, 43 339-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 130 722 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 25 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7461 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen.

Friss statisztikai adatok

Tesztelik a pedagógusokat

Elindult az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei,  az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő egyetemi hallgatók is részt vesznek 2 hetes fizetett gyakorlat keretében.

Mától ingyenes este a parkolás a plázákban

Ahogy azt korábban megírtuk, mától a kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

KIjárási tilalom

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 5660 esetben intézkedett.

Heteken belül több vakcina lehet forgalomban

Már több koronavírus elleni vakcina is az engedélyeztetési folyamat harmadik, vagyis a tömeges tesztelés fázisában jár a világban – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ  laborvezetője hétfőn a Kossuth rádióban.

Nagyon hatékony oltások

Kis Zoltán elmondta, a vakcinák közül több is kilencven százalék feletti eredménnyel akadályozta meg, hogy a beoltottak megfertőződjenek, ami nagyon jó eredménynek számít, ez alapján úgy tűnik, hogy hatásosak lesznek a koronavírussal szemben.

Még javíthatnak rajta

Hozzátette, a tömeges tesztelésben általában több tízezer ember vesz részt, de az engedély megszerzése után is figyelik az adott vakcinát a szakemberek, így amikor elkezdődnek az oltások, tovább javulhat a hatásossága.

Hamarosan indulnak az oltások

Mivel már az első engedélyezési eljárások is elkezdődtek, a szakember szerint esély van arra, hogy még idén forgalomba kerüljenek az első vakcinák. Ugyanakkor azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy 2021 első felében kezdődhet a tömeges oltás. Először a kockázati csoportba tartozókat oltják majd be, tehát azokat, akik a legsérülékenyebbek a koronavírussal szemben.

Kiemelt kép: Kásler Miklós maszk nélkül beszél az operatív törzs ülésén – Forrás: Facebook/Kósa Lajos