A főpolgármester csütörtökön felvetette, hogy esténként ingyenessé kellene tenni a parkolóházakat, hogy csökkenjen a parkolási káosz a városban. Orbán Viktor ma megtette, amit Karácsony Gergely kért, hétfőtől esténként ingyenes lesz minden parkolóház.

Segítség a parkolási káoszban

Csütörtökön az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy az ingyenes parkolás miatt kialakult káoszra rövidtávon megoldást a parkolóhelyek számának bővítése jelenthet.

Legyenek ingyenesek a plázák parkolói éjszaka

Ennek érdekében a főpolgármester felhívással fordul a bevásárlóközpontokhoz, a nagy áruházláncokhoz, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére, este 7 és reggel 6 között.

Kormány is elrendelhetné

„Ezt egyébként rendkívüli felhatalmazásával élve a kormány is elrendelheti, hasonló határozottsággal, ahogyan azt az ingyenes parkolással tette” – jegyezte meg csütörtökön Karácsony Gergely.

Orbán Viktor megfogadta a tanácsot

A koronavírus-veszélyhelyzetre tekintettel újabb kormányrendeletet írt alá szombat este Orbán Viktor a parkolást könnyítő intézkedésekről.

Hétfőtől esténként ingyenesek lesznak a plázák parkolói

A november 23-án, hétfőn hatályba lépő rendelet alapján lakott területen, a plázák  és egyéb kereskedelmi célú P+R parkolóházak, parkológarázsok parkolási díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban.

Nincs apelláta, senkinek sem kell fizetnie

A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

Állami cégek parkolói is ingyenesek lesznek

A miniszterelnök kezdeményezése alapján született egy másik kormányhatározat is, eszerint a költségvetési szervek, valamint az állami tulajdonú cégek közterületi parkolói bárki számára ingyenesen igénybe vehetők lesznek este 7 és reggel 7 óra között.

Orbán Viktor is kér

A határozatban a kormány felkéri az önkormányzatokat, hogy saját hatáskörben rendelkezzenek az önkormányzat vagy a tulajdonában álló gazdasági társaságok parkolóinak bárki számára való megnyitásáról hétfőtől, és erről a döntésükről 48 órán belül tájékoztassák a lakosságot.

Célkeresztben a Westend mélygarázs

Mivel a parkolási őrület leginkább a 13. kerületben okoz problémát, várhatóan a Westend ingyenes mélygarázsa roppant népszerű lesz, különösen most, a téli időszakban.

MTI/BPK, Kiemelt kép forrása: proidea.hu