Miután a kormány ingyenessé tette a parkolást az országban, Budapest belső kerületeiben kaotikus állapotok alakultak ki. Kormánypárti és ellenzéki kerületvezetők kérték a főpolgármestert, hogy tegyen valamit. Karácsony Gergely tett valamit: írt egy posztot, amelyben ekézi egy kicsit a miniszterelnököt és helyre teszi a neki levelet író kerületi polgármestereket.

Az tudja megoldani, aki okozta

„Mindenek előtt világossá kell tenni: a problémát az tudja megoldani, aki okozta. A járvány kezeléséhez nyilvánvalóan semmi köze az ingyenes parkolás bevezetésének” – írja a főpolgármester, majd így folytatja:

Beszólt a miniszterelnöknek

Ha a döntés előtt nem sikerült, legalább most, amikor az okozott problémák látványosak, ideje lenne egyeztetni az önkormányzatokkal. „Szerintem a vezetői erények közé tartozik a belátás, a hibák beismerése, ha az ember miniszterelnök, akkor is” – teszi hozzá Karácsony Gergely.

Több az autó, mint a parkolóhely

A főpolgármester szerint az ingyenes parkolás pontosan azért okoz súlyos problémákat, ami miatt a jelenlegi parkolási rend is fenntarthatatlan Budapesten: több az autó, mint amennyi a parkolóhely.

A kerületek is rátettek egy lapáttal a problémára

„A belvárosi kerületekben ezt tetézi, hogy több a kiadott lakossági engedély is, mint amennyi a parkolóhely. Megoldást erre kell találni, méghozzá hosszú távon, a járvány utáni időkre is. Ennek az új parkolási rendnek a kialakításán dolgozunk hosszabb ideje, sok egyeztetés van mögöttünk, jó néhány még előttünk” – írja a főváros vezetője.

Legyenek ingyenesek a plázák parkolói

Az ingyenes parkolás miatt kialakult káoszra rövidtávon megoldást a parkolóhelyek számának bővítése jelenthet. Ennek érdekében a főpolgármester felhívással fordul a bevásárlóközpontokhoz, a nagy áruházláncokhoz, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére, este 7 és reggel 6 között. „Ezt egyébként rendkívüli felhatalmazásával élve a kormány is elrendelheti, hasonló határozottsággal, ahogyan azt az ingyenes parkolással tette” – jegyzi meg Karácsony Gergely.

Az M0-ást is ingyenessé kellene tenni

„Budapest tehermentesítéséhez hozzájárulna is, ha a korlátozó intézkedések idejére a kormány az M0-ás körgyűrű használatát is ingyenessé tenné. Ez is a kormányon múlna.” – fogalmaz a főpolgármester.

Ne a főpolgármesternek irogassanak

Karácsony Gergely a kerületi polgármestereknek is beszólt: „A kerületi polgármesterek, akik a helyi lakosok kizárólagos parkolási helyeinek kijelölését kérik tőlem, pontosan tudják, hogy ehhez nem nekem kell levelet írniuk, hanem a jogszabályok szerint pontosan, parkolóhelyre lebontva ki kell dolgozniuk egy forgalomtechnikai tervet. A Budapest Közút ilyen részletes forgalomtechnikai tervek értékelése alapján tud eljárni az ügyben.

A győri példa

„Többen felvetették, miért nem a győri példa alapján halad Budapest, nos, a méret és a város összetettsége is indokolja, nem lehet egy az egyben lemásolni a győri intézkedéseket Budapesten” – állítja Karácsony Gergely.

Korlátozott várakozási övezet

Ahogy azt kedden az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon Győrben egy ügyes csavarral oldották fel a parkolási káoszt. A polgármester a belvárost korlátozott várakozási övezetté nyilvánította. Ennek lényege, hogy a polgármester által kijelölt belvárosi zóna határán minden utcában kitettek egy tiltó táblát. A kiegészítő táblán az szerepel, hogy csak munkanapokon 11-16 óra között engedélyezik bárki számára a zónán belüli parkolást.

Nincs miért beautózni, ha nem lehet parkolni

11 óra előtt és 16 óra után azonban csak a parkolási bérlettel rendelkezők parkolhatnak le a zónában. Mivel mások nem parkolhatnak, nincs is miért beautózniuk a központba. Ők a közeli fizetős parkolóházban találhatnak helyet Győrben.

A győri megoldást akarják a 13. kerületben

A 13. kerületben is ilyen rendszert szeretnének bevezeti. A parkolási rendelet módosítása azonban fővárosi hatáskör, ezért írtak levelet a kerületi polgármesterek a főpolgármesternek. Erre reagált ma posztjában a főpolgármester.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: MTI/Mohai Balázs