A kormány a járványhelyzetre hivatkozva ingyenessé tette a parkolást, ezért sokkal többen mennek autóval a belvárosba és szinte lehetetlen parkolóhelyet találni. A 13. és az 5. kerület polgármestere levelet írt a főpolgármesternek, hogy tenni kellene valamit. Győr fideszes polgármestere megtalálta a kiskaput, az ötlete a fővárosban is bevezethető lenne.

Korlátozott várakozási övezet

Az ingyenes parkolás okozta közlekedési káosz miatt hétfőn levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez, a 13. kerületi polgármester, javasolva, hogy a kerület forgalmasabb területein fontolja meg a korlátozott várakozási övezetek kijelölését.

Az 5. kerültben is bajok vannak

Hasonló kérése van az 5. kerületi fideszes polgármesternek is, ő szintén megoldást sürget, túl sok az autó az utcákon, az ott élőknek pedig nem marad hely.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Győrben megtalálták a megoldást

Győr fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András megtalálta a tökéletes kiskaput a kormányrendeleten és már be is vezette azt.

Tiltó tábla

A trükk neve: korlátozott várakozási övezet. Ennek lényege, hogy a polgármester által kijelölt belvárosi zóna határán minden utcában kitettek egy tiltó táblát.

Nem parkolhat bárki a zónában

A kiegészítő táblán az szerepel, hogy csak munkanapokon 11-16 óra között engedélyezik bárki számára a zónán belüli parkolást.

Nincs miért bemenni, ha nem lehet parkolni

11 óra előtt és 16 óra után csak a parkolási bérlettel rendelkezők parkolhatnak le a zónában, így másoknak nincs miért autóval bemenniük a belvárosba, ők a közeli fizetős parkolóházban találhatnak helyet Győrben.

A győri megoldást akarják a 13. kerületben

A 13. kerületben is ilyen rendszert szeretnének bevezeti. A parkolási rendelet módosítása azonban fővárosi hatáskör, ezért írtak levelet a kerületi polgármesterek a főpolgármesternek.

Esélyt kapnának a helyiek a parkolásra

Ha sikerülne Budapesten is bevezetni a Győri modellt a belső kerületek bizonyos részei korlátozott várakozási övezetté alakulnának, ahol csak pár órán keresztül parkolhatnának a nem ott lakók, így este és reggel könnyebben tudnának parkolni a helyiek.

Rendkívüli jogrend

A kormány november 11-én szerdán vezette be a rendkívüli jogrendet. Ennek keretében ingyenessé tették az egész országban a parkolást. Ezt azzal indokolták, hogy így kevesebb embernek kell a járvány szempontjából veszélyes tömegközlekedést használnia.

Kiemelt kép: Parkoló autók a 13. kerületben – Fotó: BPK