Szeptember első hetétől kedve, határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek a mozdonyvezetők, amennyiben nem jön létre a megállapodás a reálkereset-veszteség kompenzálására – döntött a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) Küldöttközgyűlése szerdai ülésén.

Munkaügyi vita

A MOSZ még 2020 őszén indított kollektív munkaügyi vitát, annak eredménytelenségét követően pedig 2022. márciusára sztárjkot hirdettek. A sztrájkot azonban nem tartották meg az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult menekültválságra tekintettel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

FRISS!

Mindjárt kezdődik a tanév, de még mindig kevesen vannak – Gőzerővel toborozzák az iskolaőröket

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Sztrájkot hirdettek

Az eltelt időben azonban azóta sem történt előrelépés, a szakszervezetnek így pedig nem maradt más választása, mint a hatályos jogszabályok szerint eljárva, 2022. szeptember első hetére újra határozatlan idejű sztrájkot hirdetni, számolt be róla a Telex.

A MÁV nem ért egyet

A portál cikke szerint a MÁV megalapozatlannak tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését, a társaság közleményében azt írta:

Jogellenes?

“A MÁV és a MÁV-START a szakszervezetekkel kötött megállapodások minden egyes pontját maradéktalanul betartotta és betartja, ezért a vasúttársaság a bírósághoz fordul, és kezdeményezi a sztrájk jogellenességének megállapítását.”

Növekvő bérek

Továbbá azt is közölték, hogy a mozdonyvezetők keresete 2016 óta 60 százalékkal emelkedett. Az idei év elején pedig újabb 10 százalékos béremelést kaptak, így a mozdonyvezetők átlagkeresete meghaladja a 800 ezer forintot.

Kapcsolódó:

Megbéníthatják az országot a vasutasok, jogszerűnek mondta a bíróság a sztrájkjukat, a MÁV fellebbez

Egyösszegű kifizetés

Valamint azt is hozzátették, hogy júliusban előrehozott, egyszeri, egyösszegű kifizetésben részesült a vállalatcsoport minden munkavállalója, köztük a mozdonyvezetők is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció