Bővülhet a hatósági áras élelmiszerek listája, értesülések szerint a tojás és a trappista sajt árát is befagyaszthatják.

Orbán Viktor beszélt róla

Az ártstopos terméklista bővítéséről Orbán Viktor beszélt a Kossuth rádióban adott reggeli interjújában, mint mondta napirenden van a téma, a kormány tervezi megtenni ezt a lépést. Ezt követően az Index több ágazati szereplőnél is érdeklődött, hogy megtudják, szerintük mi a legvalószínűbb forgatókönyv, mely termékek lesznek érintettek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tojás és sajt

A portál cikke szerint a tojás és a trappista sajt kerülhet fel várhatóan a hatósági áras listára, bár többen megemlítették, hogy az eddigi kormányzati logikát követve lenne rá esély, hogy olyan alapvető élelmiszerekkel bővítik a listát, mint a kenyér, a száraztészta, vagy a rizs.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A gyárók és a forgalmazók nem örülnek

A hatósági árak kapcsán már hónapok óta aggályok merültek fel, ugyanis a gyártók és a forgalmazók számára ez egyáltalán nem éri meg, az egyetlen kedvezményezett a lakosság. A piaci folyamatok mesterséges szabályozása, azaz az ársapka ugyanis jelentős károkat okoz mind a gyártóknak, mind pedig a forgalmazóknak egyaránt.

Megsínylik az üzletek is

Ezt az időszakot egyértelműen megsínylik a nagyobb üzletláncok is, de a kistelepülések boltjai is nehéz helyzetben vannak, hiszen alapvetően is gyengébben a beszerzési opcióik, a vásárlóközönségük pedig nagyobb arányban keresi az alapvető élelmiszereket, mint az egyéb más árucikkeket, írja a lap.

Egekben az infláció

Eközben az infláció is az egekben, a 20,1 százalékos szeptemberi inflációból az élelmiszerek 35,2 százalékos drágulással vették ki a részüket, a mostani módosításokkal várhatóan érintett termékekre szűkítve a kört a sajt 68 százalékkal került többe a múlt hónapban, mint egy évvel korábban, míg a tojásnál 53,7 százalék a különbözet. Ez pedig azt is jelenti, hogy a kenyér ára 76,2 százalékkal, míg a tejtermékeké 66,3 százalékkal emelkedett.

Az árstopról

Mint ismert a február 1-jén bevezetett élelmiszerárstopnak az volt az alapja, hogy a tavaly október 15-i árakon rögzítették az érintett termékek árait. Márpedig a vizsgált hónapban a csirkemellfilé kilogrammonkénti átlagára 1600 forint volt, a sertéscombé pedig 1420.

Ennyiért lehet adni

A napraforgó-étolaj literenként 713 forintba került tavaly októberben, a 2,8 százalék zsírtartalmú, dobozos UHT-tej pedig 268-ba. Az élelmiszerárstopnál figyelembe vett időszakban a kristálycukor átlagos fogyasztói ára 261 forint volt kilogrammonként, a finomliszté pedig 203. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Döntött a miniszterelnök: A sportlétesítményekre nem vonatkozik a 18 fok

Kiemelt kép: Illusztráció