Több 18 év alatti is kapott már olyan levelet hazánkban, amiben a bírók arra kérik őket, hogy menjenek be a bíróságra és mondják el véleményüket szüleikről. Galambos Balázs, a SzépenVáljEl Válásközpont alapítója szerint ez elképesztő agyrém és a gyermek szeparációs szorongást élhet át.

Egy uniós irányelv

Az atv.hu azt írja, hogy egy uniós irányelv magyar alkalmazása miatt kap egyre több olyan gyermek kap levelet a bíróságtól, akiknek válnak a szülei. Ezekben azt írják, hogy szeretnék őket is megkérdezni arról, hogy mit gondolnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A levél:

„Kedves *a gyermek neve*!
Én *a bíró neve* vagyok, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája, az én feladatom, hogy döntsek a szüleid házasságának felbontásáról, és arról, hogy mennyi időt töltsetek a szüleitekkel. Ha meg akarod osztani velem a véleményed, kérlek, gyere el a bíróságra, és amit nekem elmondasz, azt én a szüleiddel és az őket képviselő ügyvédekkel meg kell, hogy osszam.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szeparációs szorongás a piciknél

A levelet az ATV Start című műsorában olvasták fel, Galambos Balázs, a SzépenVáljEl Válásközpont alapítója és mediátora pedig véleményezte azt. Szerinte egy egészen pici gyerek, egy idegen környezetben, ahol csak a bíró van vele, a szülei nem, egészen egyszerűen szeparációs szorongást élhet át.

A nagyobbaknál lojalitáskonfliktus

Galambos Balázs azt mondta, hogy a bíró a szülőknek is beszámol arról, mint mondott neki a gyerekük – mint az a levélből is kiderül. Innentől kezdve pedig a gyerek tudja, hogy valamelyik szülőjének életre szóló sebet fog okozni.

Saját kezével kell válaszolnia a gyereknek

A műsorban Galambos Balázs azt is elmondta, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság és Pesti Központi Kerületi Bíróság valóban küldött már ilyen leveleket óvodás és kisiskolás korú gyereknek. Elmondása szerint vannak olyan kerületi bíróságok, ahol a gyereknek a saját kezével kell leírnia, hogy ő nem kíván eleget tenni a meghívásnak.

Nem kellene alkalmazni

A szakértő szerint ez valami elképesztő agyrém és nem kellene alkalmazni ezt a szabályozást. Ha viszont mégis meg akarják hallgatni a gyerek véleményét is, mindenképpen egy felkészült gyermekpszichológus kérdezze ki – vélekedik.

Utasítsák vissza

Galambos Balázs azt tanácsolja azoknak a válás előtt álló szülőknek, akiknek a gyermekük kap ilyen levelet, hogy azt utasítsák vissza. Elmondta azt is, hogy szerinte szakmailag a magyar bírók jók, csak az egyes gyakorlatok megfelelő adaptálásához idő kell, tehát elképzelhető, hogy erre az esetre is ki fog alakulni egy alkalmas protokoll.

22 százalékkal nőtt a válások száma

Nyáron tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb adatokat a magyarországi válásokról. Eszerint 18 092 házasság ért véget 2021-ben válással. 2020-ban ugyanez a szám 14 979 volt, 2019-ben 17 600.

Régen szűnt meg ennyi házasság egy év alatt

71 330 házasságnak lett vége 2021-ben, legutóbb 2009-ben volt ennél több. Akkor jóval kevesebb házasságot kötöttek, mint ahány házasság véget ért, 72 314 kötelék szakadt meg és 36 730-en házasodtak össze. Tavaly 72 030-an kötötték össze életüket és összesen 71 330 házasság ért véget. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció