Molesztálták a HÉV-en

Barbara a HÉV-en ült, Csömör felé utazott, amikor a szerelvényben kiszúrta őt három ukránul és magyarul beszélő munkás. Az egyik férfi különösen rámenős volt. Odalépett hozzá, széthúzta a 20 éves lány combját, majd molesztálni, zaklatni és szidni kezdte. A megrémült lány az édesapját hívta, elmondta, hogy mit művelnek vele a szinte üres HÉV-en az ismeretlenek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Zokogó lány

A férfiak nem álltak le, benyúltak a lány combjai közé és ku..ának nevezték mielőtt a zokogó 20 éves ány leszállt volna a szerelvényről. Barbara édesapja aggódva várta gyermekét a HÉV-állomáson. Amikor a lánya leszállt, megkérdezte, hogy melyik férfi volt az a rohadék, amelyik őt molesztálta. A lány megmutatta, az apuka számonkérte a férfit. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A védelmező apa börtönben, a zaklatók szabadlábon

A dühös, felháborodott apa keze sajnos eljárt. Miután a férfiak rátámadtak, egy tapétavágóval véletlenül megszúrta a lányát molesztáló férfit. Közösen kihívták a rendőröket, kihallgatták őket, ezt követően a lányát védő apát emberölés kísérlete miatt letartóztatták, a lányt zaklató férfiakat pedig elengedték. Ezt követően indult be a botrány.

Felháborodás

Portálunk közösségi oldalán is több száz hozzászólás érkezett, szinte mindenki az apa mellett állt ki, még akkor is, ha lényegében önbíráskodott a HÉV-megállóban. “Ki ne védené meg a gyermekét a rohadékoktól, még akkor is, ha börtönbe kerül?” Milyen jogrendszer az, ahol a lányát védő apa börtönbe kerül, az erőszakoskodók pedig szabadlábon védekeznek?” Lényegében e két gondolat körül mozgott a legtöbb hozzászóló.

Sebestyén Balázst is megérintette

A Rádió1 Balázsék című műsorában a kétgyermekes Sebestyén Balázs is ezt a vonalat vitte tovább. Ő is feltette azt a kérdést, miért az elkövetőket védik sokszor a magyar törvények? Hogyan fog ezek után bárki segíteni másnak, ha tudja, hogy bajba kerülhet és még őt csukhatják le. Az önbíráskodást a törvény tiltja, de melyik apa ne érezné át a lányáért aggódó, a HÉV-megállóban az erőszakos férfinek nekieső édesapa érzéseit?

Önbíráskodás – bosszú – önvédelem

Bátkai Pál büntetőjogász portálunknak elmondta, hogy az önbíráskodás jogilag nem erre a helyzetre vonatkozik, hanem azt jelenti, ha valaki jogos vagy jogosnak vélt vagyoni előnyét kívánja erőszakkal vagy fenyegetéssel kielégíteni. Magyarul adok valakinek egy pofont azért hogy adja vissza a kölcsönadott 20.000 Ft-omat. Ezzel szemben ha valaki azért bántalmaz valakit vagy okoz testi sérülést valakinek mert meg akar torolni egy sérelmet, az jogilag nem önbíráskodás, hanem bosszú. 

Nem jogszerű

A jogász szerin tem az önbíráskodás sem a bosszú nem jogszerű egy modern jogrendszerben, mivel az államnak az a lényege, hogy elveszi az állampolgárok erőszakhoz való jogát, cserébe megvédi őket. Ettől függetlenül a nyilvánvalóan jogos erkölcsi felháborodásból fakadó bosszú bizonyos körülmények között azért lehet enyhítő körülmény, emberölés esetén, erre a jogi kifejezés az “erős felindulásból elkövetett” fordulat. 

Jogos védelem

Az önvédelemről ugyanakkor szinte mindenki tudja, hogy az nem a bosszúval kapcsolatos. A jog ugyan nem önvédelemnek, hanem jogos védelemnek hívja, de ez most mindegy. A lényeg az, hogy a jogos védelem lehetősége addig áll fenn, amíg a támadás maga. Önvédelemről nem beszélhetünk, ha az a megtorlás eszköze. Ugyanakkor tisztázni kell, hogy a zaklató férfi megtámadta -e az áldozat apját. Az áldozat ugyanis tett erre vonatkozó állítást a Facebookon. Ebben az esetben ezt ki kell vizsgálni, hogy ez így volt-e, és vizsgálni kell a támadás és az elhárítás arányosságát is – mondta portálunknak a büntetőjogász.

Be kell kamerázni a HÉV-eket

Az ügyhöz hozzászólt a közösségi oldalán Vitézy Dávid, az Orbán-kormány korábbi közlekedési államtitkára. Ő azt írja, hogy nem kérdés, hogy az öregedő HÉV-szerelvényeket is be kell kamerázni, még akkor is, ha pár év múlva lecserélik őket. “A hévek kialakításuknál fogva több kocsiból álló szerelvények, a 6 kocsis vonatból 5 kocsiban személyzet sincs jelen, az utasok magukra hagyva utaznak. A ráckevei és gödöllői héven egyaránt gyakoriak a biztonsági problémák. A kamera nyilván nem véd meg senkit egy aggresszív bandától, de a visszatartó ereje a későbbi bizonyíthatóság miatt nyilvánvaló. Ez volt a tapasztalatunk a buszoknál is: miután a BKK-ban elkezdtük bekamerázni a buszokat, és mára szinte a teljes budapesti buszparkot kamerás megfigyelés védi, a járműfedélzeti problémák (zaklatás, rongálás stb.)  jelentősen visszaszorultak a 15 évvel ezelőtti állapotokhoz képest.” – írta Vitézy Dávid.

Semmit nem tesz a MÁV

A kerepesi polgármester, Gyuricza László évek óta sürgeti a HÉV-ek bejkamerázását, mert rengeteg bűncselekmény történik a szerelvényeken és az állomásokon. Tegnap azt írta a közösségi oldalán, hogy régóta kéri a HÉV-eket fenntartó MÁV-ot erre, de ők nem hajlandóak erre költeni.

Aláírást gyűjtenek

Friss információ, hogy a neten aláírásgyűjtés indult az apáért. Azt kérik, hogy aki nem ért egyet azzal, hogy a lányát védelmező édesapát elítéljék, az aláírásával álljon ki az édesapa mellett. Mint fogalmaznak: “Kérlek, írd alá a petíciót, ha nem értesz egyet azzal, hogy a kislányát védelmező apukát a rendőrség előállította! A HÉV-en sajnálatos módon a napokban egy zaklatás történt, ahol 3 ukrán származású férfi verbálisan, s fizikálisan molesztált egy 21 éves lányt. A kislány segítségére siető apukát -egy dulakodást követően- a rendőrség őrizetbe vette, miközben a 3 zaklató szabadon távozhatott. Elutasítjuk, hogy a kislányát védő apukát a bíróság elítélje. Állj ki te is mellettük!” – fogalmaznak a petícióban, amit cikkünk megjelenésekor már több, mint 46 ezren írták alá és 3 ezernél is többen osztották meg a Facebookon. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció