Miután a fővárosi közgyűlés szerdán elfogadta a Rác fürdő felújításának megkezdéséhez szükséges gazdasági és műszaki tanulmányt, eldőlt: húsz év után újra megnyithat Budapest legendás fürdője.

Újra kinyithat

A fővárosi közgyűlés szerdán elfogadta a Rác fürdő felújításának megkezdéséhez szükséges gazdasági-műszaki tanulmányt. Nemsokára tehát újra kinyithat a Rác fürdő. A közbeszerzési eljárást októberben írják ki, így februárban akár el is kezdődhet a felújítás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hányattatott sors

Legutóbb áprilisban írtunk arról, hogy eladásra és bérbeadásra is kínálja a főváros két pályázaton a Rác Hotelt, ennek bevételéből nyitnák újra a hányatott sorsú fürdőt. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) ingatlanhirdetései közé fel is került a hotel, minimum 4 milliárd forintot kértek érte, a hotelhez egy 3,4 ezer négyzetméteres területrész földhasználati joga is jár. Utóbbiért legalább évi 66,4 millió forint földhasználati díjat vártak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Pénz kell az újranyitáshoz

A Rác Fürdő jövőjét is e pályázatoktól tették függővé, az újranyitáshoz ugyanis pénz kell, amit a főváros a hotel hasznosításából kívánt előteremteni.

Visszavásárolta a főváros

A budai műemléki épületet és a mellé felhúzott 67 ágyas szállodát 2021-ben árverésen vásárolta vissza a főváros, valamivel több mint ötmilliárd forintért. Akkor még 2022 novemberi nyitásban reménykedtek, gyorsan kiderült azonban, hogy nagyobb feladat lesz ez, mint ahogy remélték.

Nem érkezett ajánlat

Az épületeket birtokló Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) az épületek felmérése, az azonnali kárelhárítás és az építészeti tervek frissítésével párhuzamosan kereste az újranyitáshoz szükséges forrásokat. Először abban bíztak, hogy a hotel hasznosításából várt 3,4 milliárd forint elég lesz a fürdő rendbe tételére. Csakhogy a szállodára egyetlen vételi ajánlat sem érkezett.

Saját forrásból

Most új megoldással álltak elő: a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére beterjesztett javaslat értelmében saját forrásai terhére újítaná fel a műemléki fürdőt – írta meg a Népszava.

10 év alatt megtérülhet

Az idén januárban aláírt szerződés alapján a Budapesti Építőművészeti Műhely júliusra leszállította a fürdő engedélyezési és kivitelezési terveit, amely költségbecslést is tartalmazott. A tervezők 5,55 milliárdra becsülték az elvégzendő munka árát, a BGYH vezetése ezt 4,63 milliárdra faragta a le. Számításaik szerint ez az összeg 10 év alatt megtérül.

Madarak fészkelnek benne

Az Ybl Miklós által tervezett Rác fürdő a Gellért-hegy lábánál található. Az utolsó vendég 20 éve lépett be a bejáraton, azóta csak madarak raknak itt fészket, és réztolvajok koptatják a folyosókat – hangzott el az RTL riportjában.

Cseppkő lóg a plafonról

Erre utal legalábbis, hogy a kapcsolószekrényekből mindent elloptak. A plafonról cseppkő lóg, a vakolat sok helyen mállik. A fürdő alulról és felülről is ázik, szellőztetése pedig áram híján nem megoldható.

Luxus szállodát akartak

Az 1572-ben épült törökfürdőt leromlott állapota miatt 2002-ben zárták be. Az akkori fővárosi vezetés magánbefektetőkkel együtt kezdte meg a felújítását, ráadásul egy luxus szállodát is építettek mellé. Azonban a kivitelezés folyamatos csúszása és a tulajdonjogi viták miatt a mai napig nem nyitották meg. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a Rác fürdő – fotó: termalfurdok.com