Eladásra és bérbeadásra is kínálja a főváros két pályázaton a Rác Hotelt, ennek bevételéből nyitná újra a hányatott sorsú fürdőt. A történet több mint két évtizede íródik, és a jelenlegi piaci helyzetben nehéz megjósolni, mi lesz a vége. A főváros azonban kényszerhelyzetben van.

Felkerült a hirdetések közé

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) ingatlanhirdetései közé felkerült a Rác Hotel. A BFVK minimum 4 milliárd forint (plusz áfa) áron hirdeti a hotelt, amihez egy 3,4 ezer négyzetméteres területrész földhasználati joga is jár. Utóbbiért legalább évi 66,4 millió forint (plusz áfa) földhasználati díjat várnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pénz kell az újranyitáshoz

A Rác Fürdő jövője e pályázatoktól függ, az újranyitáshoz ugyanis pénz kell, amit a főváros a hotel hasznosításából kíván előteremteni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sok még a kérdőjel

Egyelőre elméleti kérdés, a bevétel elég lesz-e egyáltalán a fürdőre, marad-e más célokra, hiszen nem tudni, milyen konstrukcióban és mennyi pénzhez juthat az önkormányzat a hotelből. Ha nem sikerül se eladni, se bérbe adni, akkor a fürdő újranyitása csúszni fog.

Az ingatlaneladásokban bíznak

Budapest nyárra csődközelbe kerülhet, de nem az ingatlaneladások fogják kihúzni a slamasztikából, az ingatlanok jó részét évek, sőt évtizedek óta nem sikerül elpasszolni – foglalta össze a hvg.hu.

Nem kedvez a gazdasági helyzet

Nagy kérdés, most minden a tervek szerint alakul-e. A jelenlegi gazdasági helyzet enyhén szólva nem kedvez az ingatlanértékesítéseknek, a hitelkamatok magasak, a kilátások bizonytalanok, így az ingatlanfejlesztők is inkább kivárnak.

„Ez most mellékes”

A jelenlegi ingatlanpiaci, gazdasági körülmények talán nem kedveznek az ingatlanértékesítésnek, de ez most mellékes, „meg kell nézni, van-e érdeklődés, mit gondol a piac” – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Ideális esetben egyes vagyonelemek értékesítése az önkormányzati vagyon gyarapítását szolgálná, tehát például a használaton kívüli ingatlanok értékesítéséből befolyt bevételekből szociális bérlakások építését. A fővárosi önkormányzatnak azonban most a túléléshez, a működés fenntartásához van szüksége bevételekre.

2002-ben kezdték el a felújítást

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy a török kori fürdő felújítását még 2002-ben a Demszky Gábor vezette főváros kezdte el, viszont a beruházás tőkeigénye miatt egy magáncéget vontak be. Az önkormányzat fürdőcége, a BGYH Zrt. egy vállalkozói csoporttal 25:75 százalékos arányban állt össze.

Hiába kerültek célegyenesbe

A közös cég, a Rác Nosztalgia Kft. 2005-ben a Magyar Fejlesztési Banktól kapott nagy összegű hitelt a projektre, így 2005-ben végül megindult a munka. Öt évvel később, 2010-re szinte 100 százalékos készültségben volt a beruházás, ám az az önkormányzati választás után a Demszky–Tarlós-átállás áldozata lett.

Egy évtizedes kallódás

Budapest 2019-ben hivatalba lépő városvezetésének egyik kiemelt célja volt, hogy a Rác fürdő „több mint egy évtizedes kallódás után régi fényében kerüljön vissza a fővároshoz”.  Nagy kérdés, hogy 2023-ban végre révbe érhet-e a történet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Rác fürdő. Fotó: termalfurdok.com