Mai napig egy forint kártérítést sem kapott Marian Cozma családja, miután a kézilabdázót szíven szúrták Veszprémben. Az eset 12 évvel ezelőtt történt, a bíróság 200 millió forintos kártérítést ítélt meg a 26 éves korában meggyilkolt sportoló szüleinek.

12 éve gyilkolták meg a kézilabdázót

12 évvel ezelőtt gyilkolták meg Marian Cozmát a Veszprém román válogatott kézilabdázóját. Édesapja, Petre azóta sem tudja feldolgozni gyermeke elvesztését. Amikor csak lehet, elmegy a sírjához, még ha erre egyre nehezebben is képes. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Fizikailag és lelkileg is tönkrementek

A 62 éves férfinak négy szívinfarktusa volt, ráadásul decemberben 12 napot feküdt kórházban koronavírus-fertőzéssel. Most csak segítséggel vagy mankóra támaszkodva tud járni. Felesége egészségi állapota is fia halála után teljesen megromlott. A gyászoló szülők nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is teljesen összetörtek.

Tudni akarja, miért gyilkoltak

„Miért kellett meghalnia? Miért nem lehettem ott vele, hogy megvédhessem? Azóta is várom, hogy az elkövetők egyszer majd elém állnak, és elmondják, milyen okból gyilkolták meg őt” – fakadt ki a román Libertatea című lapnak a sírnál Petre Cozma.

Ketten életfogytiglant kaptak

2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Patrióta lokál előtt Cozmát szíven szúrták, klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytiglanira ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 év fegyházzal megúszta. Másodfokon Raffael Sándor és Németh Győző 18-18 évet kapott.

Sztojka Iván már szabadult

Sztojka Iván 2018-ban kedvezménnyel szabadult. Rokonai és barátai óriási bulival ünnepeltek, miután az enyingi férfit kiengedték a szombathelyi börtönből. Egy helybéli akkor azt mondta, hogy Sztojka Iván egy új BMW-vel közlekedik, már többször látták Siófokon.

„Kifogástalan magatartás”

„Sztojka Ivánt kifogástalan magatartására való tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett, a bíró 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra helyezte” – nyilatkozta a férfi szabadulása után ügyvédje.

Prostitúcióra kényszerített egy lányt

Az enyingi férfi azonban nem bírta sokáig a szabadságot, 2019 márciusától nyár végéig prostitúcióra bírt rá egy dunaújvárosi lányt, akitől a bevételét részben vagy egészben elvette, életvitelét abból fedezte.

Elvette a pénzét

Sztojka Iván rendszeresen beszámoltatta a nőt a jövedelméről, amit vagy készpénzben vagy banki utalással kellett neki elküldenie. Ebben az általa beszervezett három bűntársa segítette, akik saját bankszámlájukról vették fel az oda utalt, prostitúcióval megkeresett pénzt, amelyet átadtak a 37 éves enyingi férfinak.

Elfogták Sztojka Ivánt

A rendőrök Sztojka Iván és társai elfogására 2019. november 13-án hajnalra bűnügyi akciót szerveztek, amelynek alkalmával valamennyiüket intézkedés alá vonták. Az otthonaikban megtartott kutatásokon a rendőrök a bűncselekménnyel kapcsolatba hozható tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le.

Újra börtönbe került

Az enyingi férfit elfogását követően előállították és bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kerítés és kitartottság megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették. A bíróság 2019 november 15-én elrendelte letartóztatását.

Emberkereskedelem a vád

2020 májusában a nyomozás során felmerült újabb információk alapján a büntetőeljárást kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem és kitartottság bűntette miatt folytatták Sztojka Iván ellen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Marian Cozma temetése – Forrás: TV2