70 ezer állampolgár TAJ száma válik érvénytelenné a napokban, amely azt jelenti, hogy számukra fizetős lesz az állami egészségügyi ellátás. Még a sürgősségi ellátást is behajtják rajtuk, az egyéb szolgáltatásokat pedig előre ki kell fizetniük.

Érvénytelen TAJ számok

Február 12-én élesedik a tavaly nyártól hatályos új társadalombiztosítási-törvény, melynek értelmében több mint hetvenezer állampolgár TAJ száma válik érvénytelenné.

Nem jár ingyenes egészségügyi ellátás

Akinek hathavi járuléktartozása van, nem kaphat ingyen egészségügyi ellátást az állami rendszerben. Ha valakinek nincs munkaviszonya és más jogcímen sem kaphat egészségügyi ellátást, például nem nyugdíjas, diák vagy szociálisan rászorult, úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, amelynek összege egy hónapban 8 ezer forint.

Érvénytelenítik a taj-számát

A jogviszonyellenőrzést már több mint tíz évvel ezelőtt bevezették, mostanra azonban aki hat vagy annál több havi tartozást halmozott fel, annak érvénytelenítik a taj-számát.

Behajtják a költségeket

„Akinek érvénytelenítik a TAJ-számát, már nem veheti igénybe ingyen az állami egészségügyet. Természetesen vannak kivételek, ilyen például a mentés vagy a járványügyi intézkedés, de minden egyéb esetben, amikor érvénytelen taj-számmal vesz valaki igénybe sürgősségi ellátást, azt lehetőség szerint behatják tőle” – mondta az  InfroRádiónak Radics Zsuzsanna Gabriella közgazdasági szakokleveles jogász.

Előre ki kell fizetni

Ha a páciens egyéb egészségügyi szolgáltatásokat szeretne igénybe venni, azokat előre ki kell fizetnie.

A NAV értesítette az érintetteket

Jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel, ha ők a következő fizetési határidő lejártáig, azaz február 12-ig sem rendezik ezt, érvénytelenné válik a taj-számuk. Az adóhatóság értesítette erről az érintetteket, ám várhatóan így is lesz, aki az orvosnál tudja meg, hogy nem kaphat ellátást – mondta Radics Zsuzsanna.

Rendezni kell az elmaradt járulékot

Az érvénytelen taj-kártyával rendelkezők akkor kaphatnak újra ellátást, ha rendezik az 5 éves elévülési időn belül keletkezett valamennyi egészségügyi szolgáltatási járuléktartozásukat.

Koronavírus elleni vakcina

A múlt héten Rétvéri Bence, az EMMI parlamenti államtitkára egy képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy a koronavírus elleni vakcinát minden TAJ számmal rendelkező személy megkaphatja, függetlenül a TAJ szám érvényességétől.

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: illusztráció