Egészségügyi problémák miatt visszahívott egy terméket a METRO üzletlánc. A Nébih arra kér mindenkit, hogy ne fogyasszanak belőle. Cikkünkben megmutatjuk, hogy pontosan melyik termékről van szó.

Baj van a sajttal

A METRO Kereskedelmi Kft. visszahívta a Morbier A.O.P elnevezésű sajtot, mert abban Escherichia coli baktérium lehet – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Arra kérik a vásárlókat, hogy a körülbelül 0,138 kilogramm kiszerelésű, 2023. november 12. és november 19. minőségmegőrzési idővel rendelkező terméket ne fogyasszák el. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Visszafizetik a vételárát

A sajt bármely METRO áruházba visszavihető, annak teljes vételárát visszatérítik – tették hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Betegséget okoz

A Nébih az oldalán ismertette, hogy az E. coli baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban betegséget okoz: olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

Íme, a termék

Visszahívott gabonapehely

Korábban írtunk arról, hogy egy csokoládéízű gabonapelyhet hívott vissza a Penny. A terméket kivonják a forgalomból, közölte a Nébih. A Penny-Market Kft. a Free, 300 grammos, csokoládéízű, gluténmentes, extrudált gabonapelyhét hívta vissza. Minden szójára érzékeny vásárlójukat kérték, hogy ne fogyasszanak belőle. 

Visszaadják a termék árát az üzletekben

A Penny a honlapján közölte, hogy a terméket a vásárlás helyén visszaveszik. A vételárat nyugta nélkül is visszafizetik. Hozzátették, hogy a gyártó sajnálja a minőségi problémát, a jövőben pedig mindent el fognak követni annak érdekében, hogy ne történjen hasonló.

Korábban császárszalonnát hívtak vissza a Pennyből

Ahogyan arról szintén beszámoltunk, visszahívta a Penny-Market Kft. a Dárdás főtt, füstölt, gyorspácolt, 300 gramm kiszerelésű császárszalonnát. Az ok hasonló, nem jelölt szója allergén miatt történt ennek a terméknek a visszahívása.

Jogszabály írja elő az allergén anyagok jelzését

Az EU-ban érvényben lévő jogszabály szerint a leggyakrabban allergiát, intoleranciát kiváltó összetevőket minden esetben fel kell tüntetni az élelmiszereken. Ezek közé tartozik a szója mellett a glutén, a gabonafélék, a rákfélék, a tojás, a hal, a földimogyoró, a tej és a diófélék.

Túlérzékenység léphet fel

Akik valamilyen allergén anyagra érzékenyek, azoknál túlérzéki reakció léphet fel. Az élelmiszer allergiák esetében többnyire azonnali az immunválasz.

Ezek a leggyakoribb tünetek

Az élelmiszer allergia jellemző tünetei közé tartozik a kiütés, a pirosodás és az ekcéma. Felléphetnek légzési problémák, mint az orrfolyás vagy az asztma. Nem kizárt emésztőrendszeri tünetek, például hasmenés, puffadás jelentkezése sem. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció, a cikk fotójának forrása a Nébih.