Tarlós István szerint „lehetséges, hogy téves” a 60 milliárdos igény, amire a jelenlegi városvezetés szerint szükség lenne a Biodóm befejezéséhez. A korábbi főpolgármester nem érti, hogy miért nem fejezték be az építkezést, amikor rendelkezésre álltak a szükséges források.

Megörökölt probléma

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról tavaly novemberben, hogy a Biodóm félkész állapotban van, és a befejezésére a fővárosi önkormányzatnak, mint az állatkert fenntartójának nincs pénze. A mostani városvezetés megörökölte a projektet elődjétől, a felelősök azonban már rég nincsenek sehol. Persányi Miklós korábbi főigazgató nyugdíjas, minden közszerepléstől visszavonult, Tarlós István főpolgármester miniszterelnöki megbízottként dolgozik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átmeneti állapot

A fővállalkozó Market 2020 novemberében levonult a területről, és átadta az üzemeltetést az állatkertnek, bár a garanciális javításokat a cég rendesen elvégzi. A felelősség azonban már nem az övé, hanem az intézményé. Az építmény szerkezetkész állapotban van, olyan, mint egy irodaház, amelyből hiányzik minden belső dekoráció, berendezés, bútor, de működik benne az összes közmű, van víz és áram, az épület alapvetően áll, csak éppen a tervezett céljára még nem használható.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Elszálló költségek

A 2014-ben még 16 milliárdra becsült összköltség 2015-ben 25 milliárdra, 2017-ben 44 milliárdra, a 2019-es állatkerti tervezettel pedig már összesen 64 milliárdra emelkedett. A költségek növekedésével együtt az átadás tervezett dátuma is egyre csúszott. Az állatkert még a Tarlós-Persányi korszakban, 2017-ben 43,7 milliárd forintot kért a kormánytól a Liget Projekt részeként, ebből épült meg a szerkezetkész létesítmény. Éppen ezért volt sokkoló mindenki, de főként a városvezetés számára, amikor Persányi Miklós 2019 végén még 20 milliárd forintot kért a befejezéshez. Többet, mint amennyibe eredetileg az egész került volna.

Eljött az idő

A városvezetés már tavaly jelezte, hogy gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor dönteni kell: az idősotthonait, szociális intézményeit fűti, működteti vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ. Idén nyár elején a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, hogy nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett beruházásra.

Félmilliárdot emésztett fel

A Fővárosi Állat és Növénykert összesítése szerint 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm fenntartása még csökkentett üzemmódban is. Ebből a személyi kiadások 119 milliót, a dologiak 348 milliót, míg az egyéb kiadások 18 milliót tettek ki, a járulékok pedig további 40 millió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést.

„Soha nem volt állami projekt”

A korábbi főpolgármester, Tarlós István most arról beszélt, hogy „a Biodóm soha nem volt állami projekt, hanem az állam egy fővárosi, még pontosabban állatkerti projektet finanszírozott”. Tarlós hangsúlyozta: az állatkert kezdeményezését annak idején a Fővárosi Közgyűlés is jóváhagyta, a kormány pedig állítása szerint kétszer is pénzügyi támogatásban részesítette: egyszer 25, majd később Persányi Miklós, a fővárosi állatkert korábbi igazgatója kezdeményezésére további 19 milliárd forinttal.

„Befejezhették volna”

A volt főpolgármester azt állítja, hogy az állatkertnek rendelkezésre állt még a projekt konkrét fedezetéből hatmilliárd forint, a kormány pedig felajánlotta mellé a Hermina-garázsokra szánt hétmilliárd forintot is. Így „mindössze” hétmilliárdot kellett volna a fővárosnak hozzátennie, hogy az állatkert befejezhesse a projektet. A volt főpolgármester szerint a 2019-es főpolgármester-váltáskor a „kasszában maradt” 200 milliárdból be lehetett volna fejezni az építést.

Elszámolták magukat?

2023-ban viszont már azt mondta a főváros, hogy 60 milliárdra lenne szükség a befejezéshez. Tarlós szerint Persányi Miklós korábban elszámolhatta magát, és költséggel nem kalkulált, de az is lehet, hogy a jelenlegi városvezetés már másképpen számol. Az sem kizárt, hogy téves a 60 milliárdos igény – írja a Magyar Nemzet. Tarlós azt is hozzátette: a Biodómot külön őriztetni teljesen felesleges, mivel a vasbeton szerkezet az állatkert zárt területén belül van

122 állatfajjal találkozhatnánk

A Biodóm a legek épülete (lenne). A tervezett látogatói útvonal két kilométer hosszú, ennek során 122 állatfaj egyedeivel találkozhatnánk, ami több órás programot kínálna. A közönségvonzó állatok közül ide kerülnének át az elefántok és az orrszarvúk, a külső medencébe a fókák, akik végre megszabadulnának a jegesmedvék nyomasztó közelségétől, és valódi fókashow-ra alkalmas szabadtéri színpadot is kapnának. Az állatkert ritka, értékes új fajokat szeretne beszerezni.

Nem lehet lebontani sem

A betonhegyet semmilyen más célra nem lehet használni, mint amire tervezték, nem lehet lebontani sem – még mindig jobb, ha működik, látogatókat vonz, a különleges belső teret ki lehet adni rendezvényekre, mint ha üresen áll.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: továbbra is félkész állapotban a Biodóm. Fotó: archív