Mi lesz veled, Biodóm? A 38 ezer tonnás betonhegy tulajdonképpen elkészült, de ahhoz, hogy használható legyen, többet kellene rákölteni, mint amennyibe eredetileg az egész került volna. Januártól a főváros nem tudja fizetni a százmilliós nagyságrendű fűtési költséget, emiatt az építmény egyre rosszabb állapotba kerülhet. Állami támogatás nélkül teljesen bizonytalan, hogy mi lesz Persányi Miklós súlyos örökségével.

Megörökölt probléma

Tény, hogy a Biodóm félkész állapotban van, és a befejezésére a fővárosi önkormányzatnak, mint az állatkert fenntartójának nincs pénze. A mostani városvezetés megörökölte a projektet elődjétől, a felelősök azonban már rég nincsenek sehol. Persányi Miklós korábbi főigazgató nyugdíjas, minden közszerepléstől visszavonult, Tarlós István főpolgármester miniszterelnöki megbízottként dolgozik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak az állam tudja befejezni  

„A Biodómot állami támogatás nélkül a főváros nem tudja befejezni, ez teljesen egyértelmű. Folytattunk tapogatózó tárgyalásokat tavasztól a kormánnyal, de nincs megállapodás, és egyre inkább úgy tűnik, hogy nem is lesz. Budapestet ezzel a problémával magára hagyták, pedig az állami költségvetés számára a projekt befejezése még a jelenlegi helyzetben is jelentéktelen tétel lenne” – mondta Bősz Anett főpolgármester-helyettes a Válaszonline cikkében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Lekapcsolják a fűtést

„Ez azt jelenti, hogy január 1-jén kénytelenek leszünk lekapcsolni a temperáló fűtést. Amikor ilyen súlyos szociális problémák vannak, és a működő intézmények, például könyvtárak, múzeumok, színházak fenntartását is nagyon megnehezíti az energiaválság, nem lehet százmilliókat költeni egy üres épület fűtésére” – tette hozzá a politikus.

Fűtés nélkül tönkre megy

A beltérben a hőmérséklet soha nem csökkenhet 14 fok alá, különben a fóliában mikrorepedések alakulnak ki, és akkor elszökik a „puffancsokból” a levegő. Az egyedileg gyártott háromszögek ára darabonként 6 millió forint volt, a héj 964 darabból áll. Senki nem tudja, mennyi idő alatt és milyen mértékű károsodás állna be fűtés nélkül, de valószínű, hogy már az első tél is okozna károkat.

Átmeneti állapot

A problémákról a BudaPestkörnyéke.hu is írt korábban. A Biodóm jelenleg átmeneti állapotban van: a fővállalkozó Market 2020 novemberében levonult a területről, és átadta az üzemeltetést az állatkertnek, bár a garanciális javításokat a cég rendesen elvégzi. A felelősség azonban már nem az övé, hanem az intézményé. Az építmény szerkezetkész állapotban van, olyan, mint egy irodaház, amelyből hiányzik minden belső dekoráció, berendezés, bútor, de működik benne az összes közmű, van víz és áram, az épület alapvetően áll, csak éppen a tervezett céljára még nem használható.

Elszálló költségek

A 2014-ben még 16 milliárdra becsült összköltség 2015-ben 25 milliárdra, 2017-ben 44 milliárdra, a 2019-es állatkerti tervezettel pedig már összesen 64 milliárdra emelkedett. A költségek növekedésével együtt az átadás tervezett dátuma is egyre csúszott. Az állatkert még a Tarlós-Persányi korszakban, 2017-ben 43,7 milliárd forintot kért a kormánytól a Liget Projekt részeként, ebből épült meg a szerkezetkész létesítmény. Éppen ezért volt sokkoló mindenki, de főként a városvezetés számára, amikor Persányi Miklós 2019 végén még 20 milliárd forintot kért a befejezéshez. Többet, mint amennyibe eredetileg az egész került volna.

Derűlátó tervezés

A Biodóm koncepciójának megalkotásakor azzal számoltak, hogy az építmény nettó profitot fog előállítani, évi 60-110 millió forintot. Ez a feltételezés eleve gyenge lábakon állt, mivel azt feltételezte, hogy évente 300 ezer fő plusz látogatót hoz be az új látványosság az állatkertbe.

122 állatfajjal találkozhatnánk

A Biodóm a legek épülete. A tervezett látogatói útvonal két kilométer hosszú, ennek során 122 állatfaj egyedeivel találkozhatnánk, ami több órás programot kínálna. A közönségvonzó állatok közül ide kerülnének át az elefántok és az orrszarvúk, a külső medencébe a fókák, akik végre megszabadulnának a jegesmedvék nyomasztó közelségétől, és valódi fókashow-ra alkalmas szabadtéri színpadot is kapnának. Az állatkert ritka, értékes új fajokat szeretne beszerezni.

Nem lehet lebontani sem

A betonhegyet semmilyen más célra nem lehet használni, mint amire tervezték, nem lehet lebontani sem – még mindig jobb, ha működik, látogatókat vonz, a különleges belső teret ki lehet adni rendezvényekre, mint ha üresen áll. Továbbra is sokasodnak a kérdőjelek.

A betonhegyet semmilyen más célra nem lehet használni, mint amire tervezték, nem lehet lebontani sem – még mindig jobb, ha működik, látogatókat vonz, a különleges belső teret ki lehet adni rendezvényekre, mint ha üresen áll. Továbbra is sokasodnak a kérdőjelek.

A betonhegyet semmilyen más célra nem lehet használni, mint amire tervezték, nem lehet lebontani sem – még mindig jobb, ha működik, látogatókat vonz, a különleges belső teret ki lehet adni rendezvényekre, mint ha üresen áll. Továbbra is sokasodnak a kérdőjelek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: továbbra is félkész állapotban a Biodóm. Fotó: archív