Egymásra mutogat a főváros és a kormány az állatkert Biodómjának ügyében. Nagyon úgy néz ki, hogy évekig egy torzó lesz a Városligetben.

Ebből sokáig nem lesz semmi

Hiába mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, hogy a főváros fejezze be a Biodómot, hiszen az a saját beruházása, Karácsony Gergely szerint erre biztosan nem lesz forrás – szerepelt az RTL Klub pénteki Híradójában.

Kérték

Március óta nem reagál a kormány Budapest javaslatára, miszerint az építési munkákat fejezze be az állam, a növény- és állatbetelepítést pedig az állatkert végezné el. Ezért a főváros két napja az javasolta, hogy a Biodóm ingatlanát is átadnák, csak legyen már befejezve az épület.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Üzemeltetnék

A kész létesítmény üzemeltetését azért megtartanák – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amin Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója vázolta a helyzetet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szóvivő válasza

Erre Gulyás Gergely azt válaszolta: azt várják a fővárostól, fejezze be a saját beruházását. Megjegyezte: bár a kormány már kétszer adott arra pénzt, az mégsem közös projekt, hanem fővárosi beruházás.

Senki nem látja, de sokba van

Az üresen álló épület fenntartása idén kb. 790 millió forintjába kerül a fővárosnak. Ezt az összeget a különleges épület hűtésére-fűtésére, karbantartására, a cápamedence vízcseréjére, az ott dolgozók bérére költik el. A főváros nem tehet mást, ezt az összeget be kell nyelnie.

Kilobbizták

A Biodóm projektet még a fővároshoz tartozó Állatkert előző igazgatója, Persányi Miklós lobbizta ki Tarlós István főpolgármestersége alatt, az eredeti felállás szerint a kivitelezést a kormány finanszírozta, a beruházást pedig az Állatkert felügyelte.

Azok a fránya költségek

Aztán megcsúsztak a költségek, Tarlóst Karácsony Gergely váltotta, az épület pedig befejezetlenül áll – írja a Telex.

Az állatkert közben működik

Október 23-tól mindenszentekig, tehát november 1-jéig minden 14 éven aluli gyerek jelképes árú, 200 forintért megváltható jeggyel léphet a Fővárosi Növény- és Állatkertbe. A jelentős kedvezmények mellett rengeteg látnivaló is várja a családokat, hiszen az elmúlt időszakban sok kölyökkel és fiókával gazdagodott az állatkert, akik közül továbbra is Samu, a kiselefánt a legnépszerűbb – mondta Hanga Zoltán szóvivő.