Bezár a legnagyobb Pest megyei kórház egyik osztálya, Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint ez a budapesti ellátást is veszélyezteti.

Csökkentett kapacitás

„Komoly bajban van a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház, az egyik belgyógyászati osztálya az I-es Belgyógyászat endokrinológia, anyagcsere és diabetológiai osztály teljesen leáll, míg a másik három belgyógyászati osztály (angiológia, kardiológia és gasztroenteorológia) csak erősen csökkentett kapacitással tud működni” – közölte Kunetz Zsombor a Facebookon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Innen nem fogadnak betegeket

A csökkentett működésre átálló osztályokon Veresegyházról, Szadáról, Isaszegről, Erdőkertesről és Pécelről egyáltalán nem fogadnak fekvőbetegeket, de mindenhol legalább részlegesen szünetel a fekvőbeteg-ellátás.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ellentmondások

Az egészségügyi szakértő szerint kardiológia esetében olyan intézményt is köteleztek a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház helyett kardiológiai betegellátására, ahol már 2021 vége óta humánerőforrás-hiány miatt nincs kardiológiai fekvőbeteg-ellátás, ez a Váci Jávorszky Ödön Kórház.

Legnagyobb Pest megyei kórház

Kunetz posztja az is kiemel, hogy a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház a legnagyobb kórház Pest megyében. „Kiesése nemcsak a Pest megyei ellátást veszélyezteti, hanem a budapesti ellátást is. Hiszen a kieső funkciókat átvevő intézmények várólistájának a végtelenbe nyújtását, kapacitásaik teljes kizsigerelését jelentheti. Rosszabb estben, ahogyan ezt látjuk a Váci Jávorszky Ödön Kórház esetén, a már nem létező kapacitásra próbálják átterelni a betegket” – magyarázza a szakértő.

Nem tudnak aludni

Ahogy nyáron írtunk róla, a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban annyira hangos a légkondi, hogy a környéken lakók nem tudtan tőle aludni. A berendezés már hónapok óta hangos robajjal műdödik, a közeli lakóparkban élők (ami eredetileg a kórházi dolgozókna épült, most is sokan laknak közülük ott) arra panaszkodnak, hogy képtelenség tőle nyugodtan aludni.

Képtelenség nyitott ablakkal aludni

Az egyik lakó elmondása szerint a kórház felső emeletén lévő császárműtőt hűti a tetőn lévő berendezés, ami annyira zajos, hogy a házban élőket nagyon zavarja. Az RTL Híradónak elmondták, már télen is lehetett hallani, ám most, a nyári időszakban, hogy nyitva vannak az ablakok elviselhetetlen a zaj.

Hőség

Mint mondták aludni alig tudnak, mert vagy a légkodni zajától képtelenek pihenni, vagy azért mert a zajok miatt becsukják az ablakot, de akkor meg még pusztítótt bent a hőség.

Levelet írtak

A riportból kiderült, hogy a lakók levelet is írtak már a kórháznak, ám érdemi válasz egyelőre nem érkezet. Az RTL úgy tudja, a kórházvezetés először saját hatáskörében vizsgálta a panaszt, a főigazható ezután kezdeményezett hatósági vizsgálatot.

Még nincs döntés

Arról, hogy mi lesz a légkondi sorsa egyelőre nincs döntés, de az biztos, hogy a lakók szerint az állapot tarthatatlan.

Megszólalt egy neurológus

A Híradónak nyilatkozó neurológus szerint a pihentető alvás hiánya magas vérnyomást és fejfájást is okozhat. Mint mondja a jó alváshoz sötét, hűvös és csend szükséged, ha ebből legalább kettő nem adott hosszabb távon, akkor annak akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.