A Duna Menti Regionális Vízművek Zrt. (DMRV Zrt.) szerint kritikus a helyzet 23 településen Nagykovácsitól, Solymáron és Szentendrén át egészen Gödöllőig. Azt kérik, hogy senki se pazarolja locsolásra, medencefeltöltésre a vizet, mert bármelyik pillanatban ivóvízhiány alakulhat ki.

Hőségriadó

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint az Országos Tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére  július 7-én (vasárnap) 00:00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24:00 óráig. Az előrejelzések szerint a DMRV Zrt. szolgáltatási területén számottevő csapadék érkezésére továbbra sem lehet számítani. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

23 településen kritikus a helyzet, itt a lista

Az elmúlt évek nyári csúcsidei tapasztalatai alapján a következő időszakban a vízfogyasztás jelentős emelkedése várható, különösen ezeken a településeken: Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, Üröm, Acsa, Csömör, Fót, Erdőkertes, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ugrásszerűen emelkedhet a vízfogyasztás

Jelenleg minden vízellátó rendszer üzemszerűen működik, azonban az aszályos időszakokban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen, ugrásszerűen megemelkedhet – írja a vízszolgáltató a honlapján

Kritikus helyzet alakulhat ki

Felhívják a figyelmet, hogy a megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó rendszer fokozott igénybevételét okozzák. A fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amely következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

Vízhiány

A szükségszerű vízkorlátozás illetve vízhiány kialakulásának megelőzése céljából, azaz annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson, az alábbiakat javasolják: törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencetöltés, autómosás) Csökkentsék a növényzet locsolására használt ivóvízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát, mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést, utak, járdák locsolását – írják a DMRV Zrt. Friss közleményében. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Vízhiányos időszak Solymáron 2022 nyarán – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu