Elhunyt Donáth László lelkész, aki 1994 és 2010 között a Magyar Szocialista Párt jelöltjeként országgyűlési képviselő volt. Lánya, Donáth Anna, a Momentum napokban leköszönő elnöke. 

Meghalt a lelkész 

„Donáth László evangélikus lelkész, a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség parochus emeritusa, volt országgyűlési képviselő 2024. július 11-én, életének 69. évében váratlanul meghalt. Temetéséről a család később gondoskodik” – a gyászhírt a család jelentette be. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Lelkészi tevékenysége 

1974-ben kezdte meg teológiai tanulmányait az Evangélikus Teológiai Akadémián, ahol 1979-ben szerzett diplomát. Ezt követően 1981-ig a kelenföldi, majd a budavári evangélikus gyülekezetnél lett segédlelkész. Ekkor került Miskolcra, végül egy-egy évre Ózdon és Sajókazán dolgozott helyettes lelkészként. 1984-ben visszatért Miskolcra, majd 1986–87-ben a csepeli és budahegyvidéki gyülekezet kisegítő lelkésze volt. 1988-ban került a csillaghegyi gyülekezethez, előbb kisegítő lelkészként, majd rövid idő után parókus lelkésszé avatták, ahol azóta vezeti az istentiszteleteket. Kitartó küzdelme után, 2009-re létrejött a gyülekezet területén az állam által is gesztorált idősek szeretetotthona, a Gaudiopolis.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rendszerváltói tevékenysége 

Lelkészi tevékenysége mellett 1989-ben részt vett a Történelmi Igazságtétel Bizottság kegyeleti bizottságában, valamint alapító tagja volt a Magyar-Zsidó Kulturális Egyesületnek. Ugyanebben az évben az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem elnökségi tagjává is választották. 1990 és 1994 között többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Wesley János Teológiai Főiskolán oktatott, elsősorban a zsidó–keresztény párbeszédről. Emellett több karitatív szervezet, így az Aranyág Alapítvány kuratóriumának elnöke is lett. Az alapítvánnyal több évig gyermeksegélyezési műsor készült a Magyar Televízióban. 1978 óta jelennek meg publicisztikái az egyházi, 1987 óta a világi sajtóban.

Óbudai képviselő volt 

Az 1994-es országgyűlési választáson a Magyar Szocialista Párt győztes jelöltje volt Óbudán, a 4. számú egyéni választókerületben. Ezt a sikerét a következő három választáson megismételte. A 2010-es magyarországi országgyűlési választáson Budapest 2. számú egyéni választókerületében (Bp. II. kerületének egyik része) indult, de alulmaradt a fideszes Balsai Istvánnal szemben. Listáról sem szerzett mandátumot. 

Bizottsági tevékenysége

Országgyűlési tevékenysége alatt 1994 és 2002 között az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság tagja, majd 2006-ig alelnöke volt. 2006 és 2010 között az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságban, valamint 2002 és 2006 között a kulturális és sajtóbizottságban dolgozott. 

Lánya politikus lett

Donáth Lászlót egyháza, felesége, és két gyermeke, valamint unokája gyászolja. Lánya, Donáth Anna, a Momentum volt elnöke, aki a június 9-i választás után mondott le, miután pártja elveszítette mindkét EP mandátumát. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.