Szabad jelzésre várakozó, fekete kocsijukból segítették ki a Pest vármegyei gazdaságvédelmi nyomozók azt a 25 éves ukrán férfit, és 38 éves társát, akiket közel 18 millió forintos online csalással és pénzmosással gyanúsítanak.

Átverték és megcsapolták a számláját

Egy budakalászi férfi kért rendőri segítséget még augusztus végén, miután rájött, ismeretlenek átverték és 17,7 millió forintot húztak le bankszámlájáról. A számlavezető pénzintézete ügyintézőjeként bemutatkozó hívó gyanús pénzmozgásra és hívta fel figyelmét. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hihető volt

A hihetőség kedvéért még az „Ön adathalászat áldozata lett” mondattal is ráerősített az ijedségre, majd a probléma megoldásához kollégáját, az „IT szakembert” kapcsolta, aki az „Anydesk” alkalmazás letöltését javasolta. A sértett tette, amit mondtak, aztán már csak azzal szembesült, hogy a számlájáról öt részletben leolvadt majdnem 18 millió forint.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hosszú felderítő munka

A rendőrség a kicsalt összeg jelentős részét vissza tudta szerezni, ennek érdekében hetekig tartó felderítői munka vette kezdetét. Minden lehetséges eszközzel igyekeztek visszafejteni a pénz útját.

Három férfit kaptak el első körben

Az első körben három, azóta letartóztatott, magyar férfihez jutottak el. Egyikük felvette az átutalt milliókat másikuk bankkártyájával, majd átadták harmadik társuknak, aki tovább adta ukrán felsőbb kapcsolatainak – később mindenki megkapta a jussát.

Lecsaptak Zuglóban

A Pest vármegyei gazdaságvédelmi nyomozók október 3-án kora délután a felsőbb kapcsolatok elfogását intézték a több sávos Fogarasi út kellős közepén. A zuglói forgalomban araszoló, fekete Mercedes piros lámpát kapott. Míg a 25 éves sofőr gyanútlanul várta a szabad jelzést, előtte és mögötte egy-egy jármű torlaszolta el útját. A kocsikból tagbaszakadt férfiak robbantak ki, nyitották ajtaját, kisegítették, majd az aszfaltra fektették. Csuklójára bilincs került, ahogyan a közelben fekete járművéből kiszálló, 38 éves társáéra is.

Lefoglalás, letartóztatás

A vagyon-visszaszerzés érdekében lefoglalt autóikat átkutatva kötegekben álló bankjegyeket találtak 10,2 millió forint értékben, de vitték telefonjaikat, laptopjaikat és egyéb elektronikai eszközeiket is. D. Viktort (25) és H. Yan-t (38) csalás, valamint pénzmosás bűntettével gyanúsították meg, azóta letartóztatásban vannak.

Egy ukrán férfi is csalt

Hasonló módon korlátozták személyi szabadságát és hasonló bűncselekményekkel gyanúsítják azt a 22 éves ukrán férfit, akit a főváros egy másik pontján fogtak el. B. Maksym számlájára 2 millió forint érkezett, miután egy győri nőt egy online piacteres felületen keresztül átvertek és elvándoroltatták pénzét.

116 milliót nyúltak le

Egy darabig bizonyosan nem szed több áldozatot az a két férfi sem, akit a Pest vármegyei gazdaságvédelmi nyomozók fogtak el a napokban. Egy holland társuk ellen elfogatóparancsot adtak ki. A csapat tagjai 116 millió forintot húztak le egy asszony bankszámlájáról.

Átfuttatott tételek

A nyomozók a pénz útját követve eljutottak 11 strómanig, folyószámláikon futottak át a milliós tételek, majd tovább porlasztva utaltattak tovább. A 11 strómanból négyet elfogtak. J. Dezső és H. Árpád szabadlábon védekezhet, B. József Sándort őrizetbe vették, a bíróság azóta letartóztatta. Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a Kiberpajzs oldalán talál – írja a police.hu oldal. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: akció a zuglói forgalomban. Fotó: police.hu