Ragadozó madarakat vetnek be a galambok ellen Terézvárosban. Egy solymászt és a vadászmadarait veti be az önkormányzat a Nyugati téren túlszaporodott galambok ellen. A projekt egyelőre kísérleti fázisban van, de a tervek szerint egy éven át, hetente kétszer-háromszor lehet majd egy sast és egy héját látni a téren.

Bevetik a ragadozókat

Meglepő bejegyzést tett közzé Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, aki Facebook-oldalán arról írt, hogy egy solymászt és a vadászmadarait veti be az önkormányzat a Nyugati téren túlszaporodott galambok ellen. A projekt egyelőre kísérleti fázisban van, de a tervek szerint egy éven át, hetente kétszer-háromszor lehet majd egy sast és egy héját látni a téren.  A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Riogatják a galambokat

 „Sosó, a szirti sas és Törpi, a rettenet (igen, ez a teljes neve), a Harris-héja mostantól hetente két-három alkalommal fogja riogatni a galambokat a téren, hogy azok a háztetőkön elhelyezett, kukoricával teleszórt ketrecekben keressenek menedéket, ahonnan aztán elszállítják őket. Solymászunk, Fuszonecker Gergő azt ígéri, hogy jövő nyárra nagy valószínűséggel száz alá csökkenthető a tér galambjainak száma, ami most ezernél is többre tehető” – írta Soproni Tamás.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ürülék és fertőző betegség

A polgármester azt is hozzátette, hogy az újszerű megoldásra azért van szükség a takarítás mellett, mert a galambok sok-sok éve borítják már be ürülékkel a teret, ráadásul fertőző betegségeket is terjesztenek.

Vigyázni kell

A madarak nagyjából hatvanféle, emberekre és állatokra egyaránt veszélyes fertőző betegséget terjeszthetnek, és több mint ötvenféle élősködővel érintkeznek rendszeresen, melyek jelentős része az embereket sem kíméli.

Ketrecbe terelik

A megoldás egyébként meglepően humánus, mert a ragadozómadarak nem levadásszák a galambokat, hanem ketrecekbe terelik őket. Ez röviden úgy néz ki, hogy előbb a szirti sas riogatja a feljebb a madarakat, aztán jön a héja, aki a tér felett repkedve garantálja, hogy a galambok nem is térnek vissza a föld közelébe, és ezután jön a csapdázás.

Értelmes állatok

A szakemberek szerint a galambok meglepően értelmesek, szóval rendszertelenül kell ijesztgetni őket, nehogy megszokják, hogy mikor kell eltűnni a környékről, ezért látványos eredményt valószínűleg legkorábban egy hónap, de inkább egy év múlva lehet várni a programtól, írja a Telex.

Bevetésen

2023.10.11. Galambvadászat a Nyugati téren, Soproni Tamás polgármester részvételével.

Bevetésen

2023.10.11. Galambvadászat a Nyugati téren, Soproni Tamás polgármester részvételével.

Bevetésen

2023.10.11. Galambvadászat a Nyugati téren, Soproni Tamás polgármester részvételével.

Madárral ütközött

A madarak komoly károkat is okozhatnak. A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy megsérültek a hajtóműlapátok, és kárt szenvedhetett a hajtómű belső szerkezete is. Az üzemeltető WizzAir közlése szerint az Airbus A330-as repülőgép egy madárral ütközött. Állítólag a hajtómű sérülései igen komolyak, ami hosszadalmas és legfőképpen drága, akár milliárdos nagyságrendbe is kerülhet a javítás.

Három éve vették

Az A330-as szállítógépet a koronavírus-járvány idején, 2020-ban vásárolta meg a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium a Qatar Airwaystől. A tulajdonosi jogokat később a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség kapta meg, a közös üzemeltetésről pedig a Wizz Airrel kötöttek megállapodást.  A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: ragadozók a Nyugati téren. Fotók: Facebook/Soproni Tamás polgármester