Megsérült a légi parádé idején a Külgazdasági és Külügyminisztérium szállítógépe. A 17 milliárd forintért vásárolt állami gépen az egyik hajtóműben olyan súlyos károsodást találtak a repülés után, hogy a gép egy időre hangárba került.

Madárral ütközött

Megsérültek a hajtóműlapátok, és kárt szenvedhetett a hajtómű belső szerkezete is. Az üzemeltető WizzAir közlése szerint az Airbus A330-as repülőgép egy madárral ütközött. Állítólag a hajtómű sérülései igen komolyak, ami hosszadalmas és legfőképpen drága, akár milliárdos nagyságrendbe is kerülhet a javítás. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Jövő hétre megjavítják

Az esetről a külügy nem közölt részleteket, csak azt, hogy a sérüléseket szakemberek bevonásával végzik, illetőleg, hogy a tervek szerint jövő hétre már újra repülhet a gép. Egyáltalán nem mindegy, hogy a tehergép mennyit vesztegel a földön. A javítás költségét ugyan a biztosító fizeti, de a gép átmenetileg nem termel pénzt, mivel kiesik a piaci teherszállítás.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

3 éve vették

Az A330-as szállítógépet a koronavírus-járvány idején, 2020-ban vásárolta meg a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium a Qatar Airwaystől. A tulajdonosi jogokat később a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség kapta meg, a közös üzemeltetésről pedig a Wizz Airrel kötöttek megállapodást.

Nyereséget termel

A gépről kezdetben olyan hírek jelentek meg, hogy nem lehet gazdaságos a működtetése, a Külügyminisztérium márciusban azonban már azt állította, hogy 2022 végéig összesen 5,8 milliárd forint bevételt termelt a szállítmányozás. A gép üzemeltetése 4,2 milliárd forintba került, a valós nyereség pedig a tárca szerint 1,6 milliárd volt – írja a 24.hu.

Viharban is sérültek meg gépek

Ahogy írtunk róla, nem kímélte a néhány héttel ezelőtti vihar a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőteret sem, komoly fennakadásokról és károkról számolt be a Budapest Airport, két repülőgép is megsérült. Kegyetlen vihar söpört végig az országon és Budapesten, komoly fennakadásokat és károkat okozva a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren is – tájékoztatta a Telexet a Budapest Airport.

Nem lett volna biztonságos

A lap érdeklődésére azt írták, hogy a repülőtér forgalmát éjjel több órára teljesen fel kellett függeszteni, mert a szélsőséges időjárás miatt nem lett volna biztonságos a repülőgépek fel- és leszállása.

Átirányítottak járatokat

Több járatot is Debrecenbe, Bécsbe és Belgrádba irányítottak át Budapestről, de még a kora reggel induló repülők többsége is késésekkel indult a magyar fővárosból.

Gépek sérültek

Sőt: egyes Ryanair-járatok esetében több órás késés várható, mert a fapados légitársaság két, éjszaka Ferihegyen parkoló gépe megsérült.

Takarítanak

Reggel 6 óra óta biztonságosan üzemel már a repülőtér a közlemény szerint, de jelenleg csak az egyes futópálya használható, mert a kettes pályáról a vihar által ráhordott szennyeződéseket, sarat takarítják és javításra szorulnak a jelzőfények is, ezért itt várhatóan a délelőtt folyamán rendeződik majd a helyzet.

Kegyetlen vihar

A BudapestKörnyéke.hu is beszámolt arról az apokaliptikus viharról, ami végigsöpört Budapesten, kidőlt fákat, leszakadó vezetékeket, megsérült épületeket és autókat hagyva maga után. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a külügyminisztérium gépe – Forrás: MTI