A fénykép alapján Érd tengerpartja lehetne, de záportározó lesz. Körülötte vizes játszótér, kültéri edzőpálya, kutyafuttató, futópálya és rengeteg szabadidős lehetőség lesz, amikor elkészül. A környék most építési terület, tilos a fürdés!

A téli leállás után nemrég újraindult a munka a helyszínen. Az elmúlt időszak kellemes időjárása azonban sokakat arra késztetett, hogy megmártózzon a tóban, de ez szigorúan tilos és életveszélyes, mondta T. Mészáros András polgármester a legutóbbi sajtótájékoztatóján. A mesterséges tó mélysége a 8 métert is elérheti, az alsó vízréteg 10 fokkal is hidegebb lehet. Hirtelen mélyül, könnyen elérhető a jéghideg víz, ami azonnali görcsöt okozhat egy jól úszónál is.

A záportározó és környéke munkaterület, ahol napi szintű munkavégzés van – írja az ÉrdMost. Amellett, hogy a záportározó a városi csapadékvíz-elvezető rendszer fontos eleme lesz, a körülötte kiépülő szabadidőpark remek szolgáltatásokat nyújt majd: mint egy korábbi lakossági fórumon elhangzott, integrált és vizes játszótér, kültéri edzőpálya, kutyafuttató, futópálya és számos szabadidős lehetőség várja majd itt az érdieket és az idelátogatókat is. A park nemcsak Érd, hanem a Tétényi út felől is megközelíthető lesz.

A záporozó tó megépítése már két évvel ezelőtt megindult. Akkor a polgármester arról számolt be, hogy hamarosan elkészül a város vízelvezetése, s legkésőbb két év múlva mind a keleti, mind a nyugati oldalon száz százalékig megoldott lesz a felszíni vízelvezetés Érden. Ugyanakkor ezeknek a vizeknek kell egy puffer tározó, amely először a Nagytétény felőli oldalon az úgynevezett Papi földeken valósulhat meg.

Érdligeten a Sulák-patak egy szakaszán mély fekvésű ár- és belvíz által érintett terület húzódik. A Papi-földek elnevezésű terület a veszélyeztetés miatt jelen állapotában beépítésre alkalmatlan, főként takarmányozási célú kaszálást folytatnak rajta. Az önkormányzat szándéka szerint itt egy árvízvédelmi szempontból jelentős tározótér kerül kialakításra, a tározó funkción túl szabadidős és sport funkciók ellátását is betöltheti a tó és körülette kialakított park.

A terület határán a Sárd utca rendelkezik szilárd burkolattal, így a tervezési terület jelenlegi megközelítése lokálisan, a belváros felől érkezők számára a Sárd utcán keresztül történik, de a tervek szerint Budapest felől, valamint a 6-os útról  és az M6-os autópálya irányából is könnyen megközelíthető lesz, továbbá a kerékpár út hálózatba is bekötik a parkot.

Az elképzelések szerint a Néra és a Sárd utcák találkozásánál egy 1400 m2-es fogadótér kerülne kialakításra, mely alkalmas volna rendezvények, vásárok, szabadtéri családi napok megrendezésére. Ebből nyílna egy sétány, melyre éttermet és hidat képzeltek a tervezők, ami a sétányt összekötné a túlparttal, s innen indul a közvetlen vízparti sétány is. Az épület két részből állna, a kisebbikbe kapnának helyet a kiszolgáló helyiségek és a bár. Az épület körül árnyékolt teraszok lennének.

A büfé épületében a vendéglátáson kívül kiegészítő funkcióként nyári szezonban csónakbérlésre, míg a téli szezonban korcsolyabérlésre volna lehetőség. A wakeboard-ház épületétől induló „sportkör” a csónakkölcsönző stégében érne véget, illetve innen indulna a túl partra a híd is.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!