Csaknem 800 millió forintból vízvezetéket építenek Solymáron, ezzel jelentősen segítik a helyiek vízellátását. A tavaly nyári vízhiány idején a településen több ezer embernél nem folyt víz a csapból. A kánikula közeledtével ismét a vízhiány réme fenyegeti azokat az agglomerációs településeket, amelyek tavaly már megtapasztalhatták, milyen az, amikor kiszárad a csap, nem lehet fürdeni, mosogatni. Csütörtökön írtunk arról, hogy Nagykovácsi lakóit már riadóztatták, a helyi vízmű belengette a vízkorlátozás rémét.

Vízellátást segítő vezeték épül Solymáron

Új, a lakosság vízellátását segítő vezeték épül a Pest vármegyei Solymáron; a csaknem 800 millió forintos beruházást Menczer Tamás, Pest vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője jelentette be pénteken. A képviselő kiemelte: egy évvel ezelőtt súlyos, több ezer embert érintő vízhiány lépett fel a településen, amelyet a rendszer kapacitáshiánya okozott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Augusztusra elkészül

A vezeték a szakemberek szerint augusztus közepére elkészül. Menczer szerint Solymár vízellátásnak középtávú megoldása az új vízvezeték, a hosszú távú, az egész régiót érintő, átfogó, több tízmilliárd forintos fejlesztés.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jelentős segítség

Az új vezeték annyi vizet lesz képes Solymárra juttatni, amennyit a 2022 nyarán kialakult vízhiány idején a Magyar Honvédség autói szállítottak a település víztározóiba.

Még előfordulhatnak korlátozások

Menczer Tamás hangsúlyozta: a vezetékkel nagy lépést tesznek a solymáriak vízellátásáért, ugyanakkor a vezeték elkészülte után sem kizárhatók olyan időszakok, amikor a vízfogyasztásuk korlátozására kell majd kérni a lakosságot.

Nehezen bírja az infrastruktúra

A Buda környéki településeken a lakosság dinamikus növekedését az infrastruktúra nagyon nehezen vagy nem bírja. Emiatt az érintett 12 országgyűlési képviselő a héten megbeszélést tartott arról, milyen döntések szolgálhatnák az agglomerációban élők kényelmét.

Riadóztatták Nagykovácsi lakóit

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról csütörtökön, hogy a kánikula közeledtével ismét a vízhiány réme fenyegeti azokat az agglomerációs településeket, amelyek tavaly már megtapasztalhatták, milyen az, amikor kiszárad a csap, nem lehet fürdeni, mosogatni. Nagykovácsi lakóit már riadóztatták, a helyi vízmű belengette a vízkorlátozás rémét.

Vízhiány fenyeget

Nagykovácsi polgármestere, Kiszelné Mohos Katalin arról posztolt a hivatalos oldalán, hogy ismét vízhiány lehet a településen és mindenkit arra kérnek, hogy fontolja meg, mennyi vizet használ.

 Senki ne töltsön most medencét

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) arról tájékoztatta a polgármestert, hogy a vízhiány kialakulásának érdekében mindenki törekedjen az ivóvíz takarékos felhasználására. Ne töltsenek medencéket, mert még egy felfújható gyermekmedencében is bőven elfér 1-2 köbméter víz, a merev falú medencékbe pedig ennél jóval több fér.

Ne locsoljanak csapvízzel

Azt is kéri a vízszolgáltató, hogy ne mossanak autót és csökkentsék a növényzet locsolására felhasznált ivóvíz mennyiséget, sőt lehetőség szerint csak összegyűjtött csapadékvizet használjanak a kertben. A polgármester leszögezi: „Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, a folyamatos ivóvízszolgáltatás minden felhasználó számára történő biztosítása érdekében a DMRV vízkorlátozás elrendelését fogja kezdeményezni.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció