Elképesztő tempóval halad a világ az önvezető autók korszaka felé, ehhez azonban az kell, hogy a járművekbe épített érzékelők előre lássanak mindent. Egy amerikai cég speciális 3D felvételeket készít a világ szinte minden útjáról, hogy az önvezető járművek mindenről tudjanak. A különleges térérzékelő járművek áprilisban Budapestre és környékére is megérkeznek.

Budapest minden szegletét megméri

Egy éve jelentette be az amszterdami székhelyű Here Technologies, hogy friss 3D-s térképet készítenek a magyar utakról. Úgy tűnik, ennek most jön el az ideje: áprilisban gurulnak ki az útjainkra a Here kamerás, radaros autói – írja a Totalcar.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem cégtáblákat, adatokat rögzít

A Here útkamerázása annyiban más, mint amit a Google módszere, hogy nem a nyilvánosan böngészhető utcaképek készítésére megy rá, hanem az adatokra. IDE KAPCSOLÓDIK: A koronavírus miatt óriási változásokat mutatott ki a Google a helyváltoztatási szokásokban

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Mindent figyel, megmér

A speciális kamerák mindent érzékelnek: milyen széles a sáv, hány fokos lejtője van a felüljárónak, pontosan milyen széles az útpadka, a járda, az utak menti tárgyak és egyéb hasonló részletek érdeklik ezt a céget.

Így néz ki a világ a Here térképén

Forrás: here.com

Önvezető autóknak készül

A Here útfeltérképezése kimondottan a különféle önvezető technológiának készül, azoknak igyekszik a lehető legtöbb támpontot előre begyűjteni. Lényegében mindent, amivel nagyobbra lehet nyitni egy önvezető szoftver szemét, az ugyanis enélkül nem sokat tud a környezetéről azon túl, ameddig ellátnak a szenzorok, vagyis a járműbe épített érzékelők.

Áprilisban jön Budapestre

Az áprilisban a budapesti utakra kerülő Here matricás autók várhatóan az úthálózat nagy részét végigjárják majd. A rögzített képek állításuk szerint titkosított formában kerülnek át a szervereikre, és azok minden esetben csak az arcok és rendszámok elhomályosítása után lesznek nyilvánosak.

Ilyen autók járják majd a várost

Forrás: here.com

Ezeket se hagyd ki!

Már most is vannak önvezető autók

Már jelenleg is több gyártó kínál olyan autókat, amelyek önvezető módban is kiválóan működnek. A nagy német márkák mellett az amerikai elektromos autó, a Tesla önvezető rendszere jelenleg a legfejlettebb.

Önvezető Tesla Budapesten

A 4-es metró is vezető nélkül működik

Az önvezető autók fejlesztése gőzerővel zajlik a világban. A kötöttpályás közlekedésnél a vezető nélküli járművek már rég forgalomban vannak – gondoljunk csak Budapesten a 4-es metróra, amely metróvezető nélkül üzemel már évek óta.

Sofőr nélküli kamionok az M0-ás autóúton

A jövőkutatók szerint már a 2020-as évtizedben a teherszállításba biztosan megérkezik az önvezetés, vagyis egyre több olyan kamion fog majd az M0-áson is elhaladni, amelyben nem lesz sofőr.

Áttörés előtt állunk

Az önvezetésben az igazi áttörés pont az olyan cégek hozhatják el, amelyek elképesztő mennyiségű adattal rendelkeznek az utakról és környezetükről. Ennek a technológiai ugrásnak az előkészítése zajlik majd napokon belül itt Budapesten és környékén is.

Nyugi, tudom merre kell menni

Ha Here matricás autót látsz, gondolj arra, nemsokára tényleg megtörténhet veled, hogy az autód megszólal: A Bah-csomópontot lezárták, de nyugi! Tudom merre kell menni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Részlet a Here.com videójából – BPK-montázs