Három nap alatt harmadával emelkedett a koronavírus miatt betegállományban vagy karanténban lévők száma a BKV dolgozók között. Eddig 536-an vannak karanténban és a cég 9 alkalmazottja halt meg a járvány miatt.

Járvány a BKV-nál

Ahogyan arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, a szombati adatok szerint több mint 400 BKV dolgozó került karanténba. egy részük azért, mert elkapták a koronavírust, sokan viszont azért nem tudnak dolgozni, mert  fertőzött családtagjuk miatt karanténban kerültek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

536-an vannak karantéban

A keddi adatok szerint a karanténban lévő dolgozók létszáma 536 főre emelkedett, ezt maga a cég vezérigazgatója mondta az RTL Híradónak. Ha nem csillapodik a járvány, pénteken már 1200-hoz közlíthet a koronások száma a BKV-nál.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

9 halott

A BKK vezérigazgatója azt is bejelentette, hogy eddig a cég 9 alkalmazottja halt meg koronavírus miatt.

Nyugtalanok a dolgozók

A Blikk azt írja, a munkavállalók között egyre nagyobb a nyugtalanság. Nevük elhallgatását kérő dolgozók azt közölték, hogy az egyik buszgarázsban a buszvezetők kilátásba helyezték, hogy nem veszik fel a munkát, ha nem fertőtlenítik a járműveket.

Újra maszkot kaptak

Állításuk szerint ugyanis ez hónapok óta elmaradt. A figyelmeztetés hatására fertőtlenítették a buszgarázs járműveit és újra maszkokat osztottak a munkavállalóknak. A napokban a dolgozók azt állították, hogy január óta mindössze 2 maszkot kaptak.

A tartózkodóépületekben kapják el

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint a járművezetők a végállomásokon, a tartózkodóépületekben kapják el, adják át egymásnak a vírust. „Ezek kis zárt helyiségek, ahol a kollégák enni tudnak, papírokat töltenek ki és pihennek két indulás között” – mondta a VEKE elnöke.

VEKE facebook oldalán fotókat is közétettek az Őrmezei buszvégállomás tartózkodójáról.

Az órmezei végállomás tartózkodója – Forrás: Facebook/VEKE

Rettentes állapotok

Azt írják: „A képeken az Őrmező buszvégállomás 2014 óta “ideiglenes” tartózkodója. Sok hasonló van még a városban, van, amelyik ennél is lepusztultabb és vállalhatatlanabb állapotban (hírhedt hely pl. a Nyugati téri tartózkodó de az Örs dél se semmi és sorolhatnánk). Ide járnak tisztálkodni, étkezni, pihenni – és egymást összefertőzni – a BKV, a Volánbusz és az Arrivabus munkatársai is két forduló között, nem kevesen.

Az őrmezei végállomás mosdója – Forrás: Facebook/VEKE

A diszpécserek között terjed a vírus

Az összezártság miatt legmagasabb a fertőzöttségi aránya BKK Futár diszpécserszolgálatnál. Információink szerint a mintegy 100 fős létszám harmada koronavírus miatt nem tud dolgozni. Ők irányítják a forgalmat és egész nap kapcsolatban vannak a járművezetőkkel, ha szükséges, utasítják őket, baleset vagy más akadály esetén intézkednek, hogy ne álljon be a közlekedés. Mindezt egész nap egymással összezárva.

Segélykiáltás

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes két héttel ezelőtt már jelezte, hogy akár a 2-es metró is leállhat, mert annyi a fertőzött dolgozó. Ezután foglalkozott a kormány a problémával, megígérték, hogy soron kívül elkezdik oldani a BKV dolgozóit.

Elkezdik oltani a BKV dolgozóit

Müller Cecília kedden jelentette be, hogy megkezdődik az úgynevezett kritikus infrastruktúrában dolgozók, mások mellett az áramellátási és tömegközlekedési szolgáltató vállalatok munkatársainak célzott beoltása. Ebbe a csoportba beletartozik a Budapesti Közlekedési Központ is, mellette a a paksi atomerőmű, az MVM Zrt., valamint a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. kritikus infrastruktúrájában dolgozó alkalmazottai kapják meg előbb az oltást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció