Érdekes adatokat hozott nyilvánosságra a minap a Google arról, hogy Magyarországon melyik megyékben tartják be leginkább a kijárási korlátozásokat. A Google mérése alapján a legfegyelmezettebbek a budapestiek és a Pest megyében, vagyis az agglomerációban élők.

A Google folyamatosan figyeli az egyes utak vagy éppen helyszínek forgalmát a felhasználók helyzetét alapul véve. Nem kell megijedni, ezt anonim módon teszik és a Google térkép, illetve a Waze ezen adatok alapján segít a navigálni, hogy elkerüljük a dugókat, illetve az üzletek és más helyszínek esetében ezek az adatok azt is megmutatják, mikor számolhatunk a szokásosnál nagyobb tömeggel – írja a Qubit.hu oldal.

Ezek az adatok a koronavírus-járvány idején azt is megmutatják, hogyan változott a boltok, piacok, éttermek forgalma, voltak-e dugok és mekkorák. Ezekből az információkból a Google hetek óta készít áttekintést.

A legfrissebb, április 26-ai adatok alapján látszik, hogy más megyékhez képest a budapestiek és a Pest megyeiek tartják be leginkább a kijárási korlátozást.

A lenti grafikonon az otthoni forgalmat ábrázolják, vagyis azt, amikor a felhasználók mobiltelefonja nem mozdult el a lakóhelyükről, mert vélhetően a tulajdonosa sem ment sehová.

Látható, hogy a lilával jelölt Budapesten a legnagyobb az otthon maradt mobilok aránya, majd a vékonyabb Pest megyét jelölő kék vonal következik. A Google ábrája alapján tehát elmondhatjuk, hogy Magyarországon a fővárosiak és a Pest megyeiek tartották be legfegyelmezettebben a korlátozásokat. A másik véglet, ahol a legkevésbé foglalkoztak a korlátozásokkal: Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg megye volt.

FONTOS: Sok a kérdés a csak Budapestre és Pest megyére érvényes korlátozás körül

Kiemelt kép: Kijárási korlátozás Budapesten – Fotó: MTI/Mónus Márton