A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban eddig sem volt minden egyértelmű. Most, hogy május 4. után csak Budapestre és Pest megyére lesz érvényes a korlátozás, újabb kérdések adódnak. Sajnos eddig sem a kormány, se a rendőrség nem adott egyértelmű választ az emberek mindennapjait érintő gyakori élethelyzetekre, ezért a korlátozások sok esetben nem tűnnek életszerűnek, várhatóan a betartásuk sem lesz zökkenőmentes.

Orbán Viktor csütörtök késő este kiadott, Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint nem csak Pest megye egyes járásaiban, hanem a megye teljes területén fennmaradnak a korlátozások május 4. után.

Korábban sokan arra számítottak, hogy az életszerűség miatt járási szinten határozzák meg a korlátozás fenntartását a főváros körül. Erre utalt a kormányrendelet megjelenése előtt nyilatkozó Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely is, amikor úgy fogalmazott, hogy Budapest környékén hosszabbítják meg a korlátozásokat, vagyis ő egyáltalán nem beszélt teljes Pest megyéről.

Ebből sokan arra következtettek, hogy a fővárossal határos járásokban, gyakorlatilag a szűk agglomerációban marad a korlátozás, de Pest megye távolabbi településein nem.

Nagyot szívnak Jászkarejenőn

Jászkarajenő, a Pest megyei település 108 km-re, autóval másfél órára van a Lánchídtól. A Szolnok melletti település semmilyen szempontból nem számít agglomerációnak, a neve alapján is a Jászsághoz kapcsolódik, mégis ugyan az a szabályozás vonatkozik az ott élőkre is, mint a főváros közvetlen szomszédságában fekvő Vecsés lakóira.

A Fejér megyei Etyek csak 40 km-re van a Lánchídtól, mégsem vonatkoznak rá a korlátozások, pedig földrajzilag csaknem háromszor közelebb van a fertőzés gócpontjához, mint a Budapesttől legtávolabb fekvő Pest megyei település, Jászkarajenő.

Tömeg a hipermarketekben

Nem csak a földrajzi furcsaságok miatt kérdéses, hogy mennyire van értelme a korlátozásoknak. A Facebookon sokan más szempontot is említenek. Ezek közé tartozik az élelmiszerboltokra vonatkozó korlátozás. Többen arra panaszkodnak, hogy a fővárosi autópálya bevezetők melletti üzletközpontok a Auchan, vagy az Tesco tömve vannak vásárlókkal, vagyis akár a fertőzés gócpontjai lehetnek. Ezekbe a hipermarketekbe Pest megyén kívülről is járnak vásárlók.

Gazdasági döntés

Göd környékén többen arról írnak, hogy hivatalosan külföldről nem lehet ugyan beutazni Magyarországra, mégis 6 országból be lehet jönni, ha az érintett üzleti úton van. Dél-Korea is ilyen, vagyis a gödi Samsung gyár koreai dolgozói könnyen utazhatnak a két ország között. Mint mondják: ez így nem egészségügyi, hanem gazdasági döntés.

Rokonlátogatás

Egy Római parton élő olvasónk azt vetette fel, hogy budapestiek nem mehetnek vidéki rokonlátogatásra, de a vidékiek mehetnek a pesti rokonsághoz? Nos, ez is egy olyan kérdés, amire eddig nem adott egyértelmű választ sem a kormány, sem a rendőrség.

Ideiglenes lakcím

Eddig azt sem tették egyértelművé, ha valakinek Budapesten van az állandó lakcíme, de az agglomeráción kívüli településen, például a Fejér megyei Etyeken van a tartózkodási helye, ahol valójában él, akkor ő kiléphet úgy Pest megyéből, hogy nem kell büntetésre számítania? Sajnos erre sincs egyértelmű válasz.

A rendőr dönt

Az operatív törzs, hetek óta újságírók nélkül tartott sajtótájékoztatóin a rendőrség képviselői általában azzal a válasszal térnek ki a bírságolást feszegető kérdések elől, hogy a rendőrségi eljárásnak törvényesnek, szakszerűnek és méltányosnak kell lennie. Ebből az következik, hogy a rendőrjárőrre van bízva, hogy kit és miért bírságol vagy nem bírságol meg.

Budapestkörénykeország, avagy Pest megye

A koronavírus-járvány ellen valahogy védekezni kell, sok döntés, rendelet érthető, ugyanakkor a korlátozások akkor érnek valamit, ha azt az emberek be is tartják. Remélhetőleg a rendőrség nem fog Pest megye határán mindenkit megállítani, hiszen azzal valóban országot hoznának létre az országon belül azonban, ha egy budapestit szúrópróba-szerűen igazoltatnak egy balatoni étteremben, akkor nehéz lesz megmagyarázni a helyzetet egy egészségügyi családi séta indokával. A dolgok jelenlegi állása szerint a rendőr jóindulatán múlik, hogy azt mondja: ejnye-bejnye, vagy 50 ezer forint a helyszíni bírság fejenként.

Nincs két Olaszország

A járvány Európába érkezésekor Olaszországban óriási feszültség volt abból, hogy a miniszterelnök csak az ország északi részében rendelt el teljes karantént. Az északiak elindultak délre, a déliek bepánikoltak, hogy jönnek a fertőzöttek északról. Másnap a kormányfő az egész országra kiterjesztette a teljes karantént, mondván: nincs két Olaszország.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Kérdezz te is!

Eszedbe jutott neked is egy konkrét kérdés, ami így kezdődik: Mi van akkor ha…? Írd meg nekünk alább a hozzászólások között és feltesszük a kérdésed az operatív törzsnek, talán válaszolnak rá.

Kijárási korlátozás Budapesten és Pest megyében. Téged ez mennyire érint, hogy éled meg?Gepostet von BudaPestkörnyéke.hu am Samstag, 2. Mai 2020