A fővárosi önkormányzat felvette a kapcsolatot a budapesti plázák üzemeltetőivel, hogy a koronavírus-járvány miatt átmenetileg tegyék lehetővé a bevásárlóközpontok parkolóinak ingyenes használatát – közölte Karácsony Gergely főpolgármester.

A fővárosi operatív törzs ülése után Karácsony Gergely a közösségi oldalán élőben közvetített videóban azt mondta: úgy tűnik van fogadókészség a plázák parkolóinak átmeneti ingyenes használatba adására. Hozzátette, hogy a 8. kerületi önkormányzat meg is tudott már erről állapodni az egyik bevásárlóközponttal.

A fővárosi önkormányzat megpróbált védőfelszereléseket, maszkokat beszerezni, de nem állunk ezzel túl jól – mondta a polgármester. Az egészségügyi és a szociális ágazatban dolgozóknak nagy szüksége lenne védelemre, az a probléma, hogy mi sem jutunk hozzá ezekhez.

A főpolgármester azt is elmondta, hogy a fővárosi önkormányzatnál, annak cégeinél és intézményeinél dolgozók megkapják a már korábban jóváhagyott béremeléseket, a koronavírus-válságban senkit sem fognak az utcára tenni. A bejelentésről készült videót alább lehet elindítani.

Korlátozzuk a személyes találkozásokat

Karácsony Gergely a közösségi oldalán arról ír, időt kell nyernünk, hogy a vírus okozta megbetegedések ne egyszerre szakadjanak rá a magyar egészségügyi ellátórendszerre. Ehhez a leghasznosabb eszköz, hogy korlátozzuk a személyes találkozókat. Arra kérek mindenkit, hogy aki csak teheti, maradjon otthon! Ha pedig kénytelenek vagyunk emberek közé menni, akkor tartsunk 1-2 méteres távolságot – írja a főpolgármester és az alábbi infografikát tette közzé.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely