Lemond és pályázatát is visszavonja Eszenyi Enikő, miután a Vígszínház szinte teljes társulata fellázadt ellene és erőszakos vezetéssel vádolta.

„Arra az elhatározásra jutottam, hogy a magam és mások méltóságának megőrzése érdekében a Vígszínház vezetésére beadott pályázatomat,  annak ellenére, hogy a szakmai bizottság azt találta a legjobbnak, visszavonom, vígszínházi munkámat befejezem azzal a hittel, hogy Thália örök és halhatatlan” – ezt írta ki a Facebookra Eszenyi Enikő, a Vígszínház eddigi igazgatója.

 “Az elmúlt napokban életem legnehezebb pillanatait éltem meg. Sokat tapasztaltam ez alatt a néhány nap alatt: támogatást, gyűlöletet, együttérzést és kiközösítést.” – írja.

Mindennek az előzménye, hogy az elmúlt napokban több mint ötven színész vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel a Vígszínház igazgatóját, megalázó kommunikációról, elviselhetetlen munkakörülményekről, agresszív vezetői módszerekkel vádolva meg őt. Eszenyi a vádakra többször is azt mondta, valóban határozott vezetőnek tartja magát, de minden döntését a színház érdekében hozta meg. A fővárosi önkormányzat mindezek miatt az ügyek feltárást célzó vizsgálatot is indított.

„Ahogy 39 évvel ezelőtt, most is úgy látom, egyesek nem tudnak megbékélni a személyemmel. Mindent elkövetve igyekeznek a Vígszínház társulatát megosztani, a művészetbe vetett hitüket megtörni” – indokolta döntését Eszenyi.

A Hvg.hu szerint többen szavaztak rá, mint Rudolf Péterre, Csányi János nem kapott voksot. Eközben vizsgálat indult Eszenyi miatt a Vígszínházban.

A lemondás előtt röviddel az Index fővárosi forrásokból megtudta: a Fővárosi Önkormányzat sem szerette volna Eszenyi Enikőt kinevezni a Vígszínház igazgatói posztjára a jelenleg zajló pályáztatási folyamat végén, azonban lépni mindeddig nem tudtak, hiszen a Karácsony Gergely főpolgármesterék által kinevezett egy jobboldali és egy ellenzéki politikusból, a kormánnyal jó viszonyt ápoló színházi emberekből és a Vígszínház két képviselőjéből álló, 9 tagú szakmai bizottság egyedül Eszenyi pályázatát engedte tovább. Eszenyi Enikő 6 igen és 3 nem, Rudolf Péter 4 igen, 3 nem és 2 tartózkodó szavazatot kapott, Csányi János nem kapott voksot, azaz kizárólag Eszenyi az, aki megkapta a szavazatok legalább 50 százalékát.

A Vígszínház 245 munkatársa kérte az abúzusok kivizsgálását

Szintén a lemondás előtti órákban jutott el az Indexhez egy levél, amelyet Karácsony Gergelynek és kultúráért felelős helyettesének, Gy. Németh Erzsébetnek is elküldtek, és amely levélben a Vígszínház 245 munkatársa kérte az abúzusok és visszaélések minél alaposabb feltárását.

Kiemelt kép: Eszenyi Enikő – Forrás: RTL klub