Szükséges és indokolt lépéseket jelentett be a koronavírus-járvány miatt Orbán Viktor miniszterelnök – írta Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn a közösségi oldalán. Hozzátette: a járvány kontrollja hetekkel ezelőtt azonban kicsúszott a kormány kezéből.

Lehülyézték a fővárost

A főpolgármester szerint “nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy az ostoba kormányzati politikai támadások nehezítik a védekezést. Szép példája ennek, hogy a kormány ma olyan szűrési programot jelentett be, amelyért egy nappal ezelőtt még “lehülyézték” a Fővárosi Önkormányzatot – írta a főpolgármester. A posztja alább nézhető meg.

Többet tesztelnek

Karácsony Gergely közölte: ezzel együtt is örül, hogy a kormány végrehajtja a főváros és a kerületek programját, és teszteli a tanárokat, az iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozóit – írja a LikeNews.hu hírportál.

Kezdeményező szerpeben a főváros

Már megérte, hogy a főváros ebben kezdeményező szerepet játszott. Mi továbbra is bővíteni fogjuk a szűrési kapacitásainkat, mert a kormányét elégtelennek tartjuk. Az ezzel kapcsolatos részletes terveinket átdolgozzuk – írta a főpolgármester a bejegyzésében.

A maszkviselés nem elég

Orbán Viktor hétfőn, a Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy a maszkviselés önmagában már nem lassítja a koronavírus terjedését eléggé, ezért korlátozó intézkedéseket kell bevezetni.

A szomszédhoz hasonló intézkedések

A miniszterelnök közölte: amennyiben az Országgyűlés megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetnek be.

Nagyon közel a végleges engedély

A Pfizer gyógyszergyár mai bejelentése szerint tovább folytatják a munkát és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration – FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához.

Egy hónap múlva ad védettséget

Az adatok egy külső, független testület előzetes elemzése alapján azt mutatják, hogy az oltás a beadás utáni 28. naptól védettséget biztosít az új típusú koronavírus által okozott betegségtől.

Magyar fejlesztők

Ahogy arról az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk a BioNTech nevű német cégben évek óta több magyar származású kutató dolgozik, a legismertebb közülük a kisújszállási születésű Karikó Katalin, aki a Szegedi Tudományegyetemen végzett, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Orbán Viktor – Forrás: Facebook, BPK-montázs