Csütörtökön Gundel Takács Gábor úgy döntött, otthagyja Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadó testületét. Szerinte rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor. De nem ő az egyetlen, aki hasonlóan gondolja: Lackfi János költő, csupán néhány órás különbséggel jelentette be ugyanezt. Ma délutánra tüntetést szerveznek civil szervezetek és az ellenzéki pártok, Novák Katalin lemondását követelik.

Kilép a testületből

Gundel Takács Gábor után Lackfi János költő is bejelentette, hogy kilép Novák Katalin tanácsadói testületéből. „Nem akartam a témához hozzászólni, a drámai távozásokat nem kedvelem. Viszont a gyűlöletvihart sem szeretném tovább állni egy olyan fájdalmas és viszolyogtató ügyben, amelyhez hangsúlyozottan semmi közöm” – kezdte a Facebook-oldalán a költő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem kapott pénzt

A költő azt írja, hogy Novák Katalin felkért tanácsadói testületének tagjaként semmiféle anyagi juttatásban nem részesült, valamint sosem tárgyaltak napi politikai eseményeket. „Ki-ki építő, távlati javaslatokat hozott arra a szakmai területre vonatkozóan, amelynek értője. Ráadásul a tavalyi évben jöttünk össze utoljára”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Magyarázatot várt

„Borzalmas minden pedofil-botrány, és a kegyelemügy kapcsán nagyon vártam volna bármiféle magyarázatot. A közfelháborodás teljesen érthető, az viszont aljas dolog, ahogy sokan ennek révén próbálnak kattintásszámot elérni, politikai tőkét kovácsolni, vagy csak, jó troll módjára, másoknak beszólogatni, saját felsőbbrendűségüket bebizonyítani” – írta a közleményében.

Saját döntése

„A tanácsadói testületből most kilépek, bár őszintén hittem benne, hogy hosszú távon érhetünk el pozitív változásokat. Ez a döntés nem valaki mellett vagy ellen szól, az én ügyem és jogom. Nem szeretnék e tárgyban további vitát nyitni, sem szerepelni, mindent leírtam itt, amit mondani akartam” – zárta sorait.

Zéró tolerancia

Csütörtökön délután Gundel Takács Gábor jelentette be, hogy otthagyja a köztársasági elnök tanácsadói testületét. A pedofil botrány főszereplőjével, K. Endre ügyével a tévés is sajtóban találkozott. “Vannak ügyek, amikkel kapcsolatban zéró a tolerancia, ilyen a pedofília is. Véleményem szerint rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor. Hiba volt. Ennek értelmében ma javaslatot tettem Novák Katalinnak. Úgy tartom helyesnek, hogy az ember először azzal ossza meg a véleményét, akit illet.”

Tanácsadói testület

Novák Katalin hivatalba lépésének első évfordulóján mutatta be 16 fős elnöki tanácsadó testületét. Ennek tagjai között találjuk többek között Martonyi János volt külügyminisztert, Schmidt Máriát, a Terror Háza főigazgatóját és Balog Zoltán református püspököt, korábbi humánminisztert. Mellettük a közéleti kérdésekben korábban kevésbé megszólaló közszereplők is helyet kaptak a testületben: így például Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető, Lackfi János költő, Kovács Katalin olimpiai bajnok sportoló, Szörényi Levente zeneszerző és Tomán Szabina, a Toman Diet alapítója.

Bicskei-ügy

Amint írtunk róla, egy hete forrnak az indulatok, miután Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki arra akart rávenni molesztált diákokat, hogy vonják vissza vallomásukat. K. Endre, tudta, hogy milyen ocsmány dolgokat művel főnöke a gyermekotthon lakóival. De K. Endre, ennek ellenére, nemhogy nem védte meg, hanem még zsarolással hazugságra bíztatta a gyermekotthonban molesztált lakókat.

Börtönre ítélték

Emiatt K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.

Elnöki kegyelem

Novák Katalin, tavaly áprilisban elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, akinek nemhogy nem kell leülnie a büntetését, hanem visszatérhet a pedagógusi pályára és büntetlen előélet sem lesz.

Tüntetnek Novák ellen

A köztársasági elnök döntése miatt civil szervezetek és az ellenzéki pártok tüntetést szerveznek a Sándor-palota elé péntek délután. Elindult egy aláírásgyűjtés is, amelyben Novák Katalin lemondását követelik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: