Köztársasági elnöki kegyelemben részesítette Novák Katalin a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét. A férfit korábban azért ítélték 3 év 4 hónap börtönre, mert tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, mégsem tett semmit. Az egykori igazgatóhelyettesnek most nem kell letölteni büntetését és a döntés értelmében büntetlen élőéletű lesz.

Gyerekeket zaklatott

V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója 2004-16 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, akik közül többen 2016 októberében az RTL Házon kívül című műsorában beszámoltak minderről. Két áldozat, Illés Levente és Pop Mert Julián arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bicske díszpolgára

Az igazgató és a nevelő ellen majd egy évvel később, 2017 augusztusában emeltek vádat. A vádirat szerint az otthont 26 éven át igazgató V. különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott fiúkat arra, hogy kielégítsék nemi vágyait. V. egyébként Bicske díszpolgára, a rangos gyermekvédelmi kitüntetés, a Bárczy-díj birtokosa is volt. Őt mindezért nyolc év börtönre ítélték.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Vissza akarták vonatni a feljelentést

Ezzel párhuzamosan azonban kényszerítés miatt is elítélték az igazgatót és helyettesét. A helyettes és főnöke, az gyermekotthon irodájában megpróbálták rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseiket, a vád szerint pedig végig tudott arról, hogy mi zajlik az intézmény falain belül. A helyettes mindezért 3 év 4 hónap börtönre ítélték első és másodfokon is.

Kegyelmet kapott

Ezután kegyelmi kérelemmel fordult a köztársasági elnökhöz, és ezzel párhuzamosan megtámadta a másodfokú ítéletet. Az igazgatóhelyettes szabadon engedésének tényére a 444.hu szerint úgy derült most fény, hogy az elítélt férfi a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan megtámadta harmadfokon is a börtönbüntetését. A Kúria eljárása tehát még éppen zajlott, amikor meghozták a kegyelmi ítéletet, így Novák Katalin döntése is bekerült a harmadfokú határozat szövegébe.

Nem kell leülnie a büntetést

A Kúria egyébként helybenhagyta az első- és a másodfokon is kiszabott letöltendő büntetést, így a pedofil igazgató helyettese jogerősen is kényszerítést követett el még úgy is, hogy a kiszabott büntetését nem kell letöltenie és a kegyelem értelmében büntetett előélete sem lesz.

Egy nap alatt 22 döntés

Novák Katalin még áprilisban hozta meg a döntését a bicske gyermekotthon igazgatóhelyettesével kapcsolatban. A köztársasági elnök aznap 22 elítéltnek adott kegyelmet, a pápalátogatásra hivatkozva. Aznap szabadult a börtönből Budaházy György is.

A köztársasági elnök dönt

Az egyéni kegyelmezés jogát Magyarországon a köztársasági elnök gyakorolja. Az igazságügyi miniszter előkészíti és ellenjegyzi a köztársasági elnök kegyelmi döntéseit. Kegyelmi kérelem a büntetőeljárás megszüntetése, a még végre nem hajtott büntetés vagy intézkedés elengedése, illetve mérséklése, továbbá a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt nyújtható be.

Nem nyilvánosak a kegyelmi eljárások

A kegyelmi döntések, legyen az elfogadó vagy elutasító, általában nem nyilvánosak, nem hirdetik ki őket sem a bíróságok, sem az ügyészségek honlapján, sem a Magyar Közlönyben, sem pedig a Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalos oldalán. Hogy mi alapján dönti el a köztársasági elnök, hogy kinek ad kegyelmet, azt nem kell kommentálnia. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: bicskei gyermekotthon