Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere újraindul az egy év múlva esedékes önkormányzati választásokon, vélhetően független jelölt lesz. Szerinte a közelgő választásnak nagyobb tétje lesz, mint valaha. Ha az ellenzéki pártok elvéreznek, akkor a következő országgyűlési választásokra a mostani ellenzék eltűnik a süllyesztőben. Érd polgármestere elárulta, hogy tetszik neki Lázár János egy-egy megmozdulása és azt sem titkolta el, mit üzent Gyurcsány Ferencnek.

Egyetért a kormányzat törekvéseivel

„Maximálisan egyet tudok érteni a települések szétterülését akadályozó kormányzati törekvéssel. Azzal már kevésbé, hogy az állam ezt is kivenné az önkormányzatok kezéből. Nem a települések dönthetnék el, hogy átminősítenek-e, hanem az állam tiltja meg nekik. Ez újabb lépés a centralizáció felé. Bár azt sem hallgathatjuk el, hogy az elmúlt években több település is rossz szakmai döntéseket hozott. Lázár János a kezdetektől nyitottnak tűnt az agglomerációs boom észszerű mederbe terelésére.” – mondta Csőzik László, az agglomeráció legnagyobb városának, a 72 ezres Érdnek az ellenzéki polgármestere a NépszavánakA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Építési boom

Csőzik László szerint az agglomerációs építkezési boom már-már kezelhetetlen. Ma 500 ezer emberrel él több a Budapest környéki településeken, mint a rendszerváltáskor, csak Érden 20 év alatt több mint 20 százalékkal nőtt a lélekszám, miközben a város infrastrukturális elmaradottsága tízmilliárdokban mérhető.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kevés a férőhely

A polgármester szerint a víziközmű és csatornahálózat okozza a legtöbb fejtörést. Fejlesztés nélkül legfeljebb néhány száz beköltözőt tud még kiszolgálni az érdi városi víziközmű társaság. A másik feszítő kérdés a bölcsődei, óvodai, iskolai férőhely. „Jelenleg 13 óvodánk van, de még kellene három. A bölcsődékben is sorra utasítjuk el a jelentkezéseket. Holott a Modern városok programban több óvoda és iskolafejlesztésünk is megvalósult. Uniós forrást is kaptunk egy kétcsoportos bölcsőde építésére. Így is kevés a hely. Sok szülő kénytelenek Budapestre vinni a gyerekeit.” – állítja a polgármester.

Kevés ráhatásuk van a polgármestereknek

A polgármesterek többsége azt szeretné, ha teljes egészében visszakerülnének az önkormányzatokhoz az építéshatósági jogkörök. Csőzik László szerint a településvezetőknek kevés ráhatásuk van arra, hogy mi épül a településükön. 

Kihasználják a kiskapukat

Mint fogalmazott: „Érd nagy részén egy bizonyos teleknagyság alatt csak kétlakásos ház épülhet, a beruházók a kiskapukat kihasználva osztatlan közös tulajdonban lévő 10-12 „lakrészes” házakat húznak fel. Még azzal sem foglalkoznak, hogy az M7-es zajvédő fala mellé építkeznek, azután a beköltöző lakók nálunk kopogtatnak, hogy nagy a zaj, meg a por.”

Eltűnik az ellenzék a süllyesztőben

Csőzik László szerint a 2024-es önkormányzati választásnak nagyobb tétje lesz, mint valaha. „Ha az ellenzéki pártok elvéreznek, a megnyert önkormányzatok száma akárcsak a felére csökken, akkor a következő országgyűlési választásokra a mostani ellenzék eltűnik a süllyesztőben. Nem lesz értelme elindulni se.”

Nem jó előjelek

A polgármester szerint ha az ellenzék meg tudná tartani a jelenlegi pozíciókat és behúzná mellé azokat a településeket, ahol 2019-ben nem sok hiányzott, akkor érdemi hatalmi ellensúlyt képezhetne a kormánnyal szemben. „Az előjelek nem túl jók.” – szögezte le Csőzik.

Ramaty állapotban van az ellenzék

„Az országos ellenzék ramaty állapotban van, semmi esélyt sem látok az összefogásra. Az sem hallgatható el, hogy sajnos nagyon kevés az olyan ellenzéki önkormányzat, ahol az elmúlt négy évben a települési érdekekre tekintettel félre tudták tenni a pártpolitikát és látható eredményeket tudnak felmutatni. Holott a választókat nem érdeklik a pártcsaták, csak az, hogy mi történik a településükön.” – tett hozzá a polgármster.

Civil jelöltként indulhat

Az érdi polgármester kijelentette: „Mindenképpen szeretnék újraindulni. Párttag nem vagyok, de az még kérdés, hogy civil jelöltként vagy függetlenként indulok. Az elmúlt évek középre húzó, szövetségkereső attitűdje és a sok munka, amely nem csak az ellenzéki szavazók, hanem Érd valamennyi lakóját szolgálta, szerintem meghozza a gyümölcsét. Úgy vélem, ha ma lenne a választás ismét megnyerhetném. Ha a kampány idejére országos szinten marad ez a politikai széthúzás az ellenzéken belül, akkor azt fogom javasolni a csapatomnak, hogy civil jelöltként vágjunk neki.

Nem készül a DK-ba

Csőzik László felesége, Bősz Anett a Magyar Liberális Párt elnöke, aki a DK jelöltjeként lett Budapest főpolgármester-helyettese. A DK mostanában sorban fogja be a polgármestereket. Csőzik szerint ők is hazaviszik a politikát, de nem a DK a fő téma, mert jó előre megüzente Gyurcsányéknak, hogy ő tényleg élvezi, hogy mindenkitől függetlenül dolgozhat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csőzik László – Fotó: Facebook