Friss információ, hogy a rezsicsökkentés csökkentése napokon belül élesedik, augusztus elsejétől az átlagon felül fogyasztóknak sokkal többet kell fizetni. Megkérdeztük az agglomeráció legnagyobb városának, Érdnek az önkormányzatát, hogy őket hogyan érinti a rezsicsökkentés módosítása. Kivéreztetett városházáról és megugró költségekről számolt be a település kommunikációs vezetője.

Villámgyorsan élesedik a helyzet

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki a rezsicsökkentés módosításáról, melyben új információkat is közöltek. A legfontosabb újdonság, hogy a magasabb díjak már augusztus elsejétől kiszámlázásra kerülnek. A tavalyi év átlagfogyasztását veszik alapul, gáz esetében 144 köbméter, áram esetében pedig 210 kWh a bűvös havi szám. Ha az éves átlagokat nézzük, akkor gáz esetében 1729 köbméter, áram esetében 2523 kWh az átlag. Ami ez fölött van, azt piaci áron kell kifizetni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Milliókat érint

Országosan a gáz esetében a 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió fogyasztó nem érintett, a villany esetében az 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió nem érintett, vagyis ők semmit sem fognak érezni a rezsicsökkentés csökkentéséből, de mi a helyzet az agglomeráció legnagyobb városának, Érdnek a lakóival, ott hány embert érintenek az elszabaduló árak, nekik tud-e segíteni a helyi városháza?

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sok érdi fogja érezni

Nem sokkal a cikkünk megjelenése előtt a következő tájékoztatást kaptuk László Ferenctől, Érd városának kommunikációs vezetőjétől. „Bár az önkormányzatnak nincsenek lehetőségei, adatai arra, hogy megállapítsa, hogyan érinti pontosan az érdi polgárokat a rezsicsökkentésre vonatkozó szabályok átalakítása – a részletszabályokat még nem is ismerjük –, a rendelkezésünkre álló statisztikákból arra lehet következtetni, hogy a lakosság egy jelentős részére vonatkozni fog.”

Átlag feletti fogyasztás

A kommunikációs vezető közölte: a Pest megyei fogyasztók jóval a kormány által meghatározott átlagszint felett voltak az áramfogyasztást tekintve már a korábbi években is. Az érdi házak, lakások területnagysága arra utal, hogy Érden az átlagosnál többet fogyaszthatnak áramból, gázból.

Sok a túl nagy ház Érden

„Városunkban 26.607 lakás céljára szolgáló épületet tartunk nyilván. Ezek nagy többsége egy lakásos ház, azaz családi ház (21.143), 4917 a több lakásos lakóépület (a maradék 547 üdülő). A házak átlagos nagysága 109 négyzetméter, a lakásoké 76. A házak 43 százaléka átlag feletti alapterületű. Bár sok függ attól, mennyire szigeteltek ezek a lakóépületek, mennyire takarékoskodnak a lakók, telepítettek-e napelemet a ház tetejére, a házak átlagos nagysága, ami meghaladja a KSH szerinti országos átlagos alapterületet (78 nm), arra utal, hogy sokan a kormány által meghatározott, még rezsicsökkentett áram és gázmennyiség felett fognak fogyasztani.” – írta a válaszában László Ferenc.

Sokan kapnak támogatást Érden

A kommunikációs vezető így folytatja: „Városunk sok alacsony jövedelmű érdinek nyújt tüzelőtámogatást, amely a fűtési idényben október 15. és április 15. között igényelhető az önkormányzatnál. Az igénylők kérhetnek tűzifát vagy pénzbeli támogatást. Az elmúlt években évente 40-45 ezer forint értékben (összesen 15-17 millió forint erejéig) 350-440 háztartásnak nyújtottunk így segítséget. Most az önkormányzat azt vizsgálja, hogyan tudnánk többet segíteni a rászorulóknak.”

Kivéreztetett városháza

Az érdi kommunikációs vezető szerint ami magát az önkormányzatot illeti: „az elmúlt évek központi elvonásai (a központi támogatások csökkenése, a bevételeink – így a kisvállalkozói HIPA felének, a gépjárműadó, a reklámadó stb. – elvonása) miatt kivéreztetett városházát és intézményeit a következő hónapokban jelentős mértékben fogja sújtani, hogy a kormány már korábban kivette az kezdeményezetti körből.”

Apadó források

„Ennek az lesz a következménye, hogy az önkormányzat forrásai tovább apadnak, tehát egyre kevesebb lehetősége marad helyben segíteni a lakóknak. A következő fél évben 350-380 plusz kiadást jelent az önkormányzatnak ez, amiből csak az óvodák, bölcsődék többletköltsége 25 millió forint, a szociális gondozó központé 14 millió, a művelődési házra, a könyvtárra, a múzeumra további plusz 15 milliót kell fordítani a rezsi miatt.” – írja az érdi kommunikációs vezető.

Megugró költségek

László Ferenc így folytatja: „A város közterületeit, parkjait, egyes ingatlanjait rendben tartó, az aszfaltozásért, kátyúzásokért felelős Érdi Közterület-fenntartó Intézménynek éves szinten közel 200 milliós, féléves szinten 96 milliós kiesést jelent. Nem is beszélve a közvilágítás egekbe ugró áráról: egyik napról a másikra négyszeresésére ugorhatnak a költségeink. De a 350-380 millió durva becslés, hiszen a piaci áram- és gázárak napról napra változnak, márpedig a földgáz árában például már most 9-10-szeres a különbség az egyetemes és a rezsicsökkentett ár között.” – írták a BudaPestkörnyéke.hu hírportál kérdéseire válaszolva az érdi városházáról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Városháza Érden – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu