A facility managerek tevékenységi- és felelősségi köre rendkívül komplex.  Ők felelősek a munkahelyek biztonságáért, karbantartásáért és szolgáltatásaiért, hogy azok megfeleljenek a szervezet és az alkalmazottak igényeinek, a jogi követelményeknek, valamint a hatóságok egészségügyi és biztonsági előírásainak.  A létesítménygazdálkodási szakemberek különböző funkciókban tevékenykedhetnek stratégiai és operatív szinten egyaránt. 

A facility managementben kétféle szolgáltatási típust különböztetünk meg: a ‘hard’ létesítménygazdálkodást, amely magába foglal mindent, ami a fizikai épülettel kapcsolatos, például az elektromos rendszereket, a másik kategória a ‘soft’ facility management, amely inkább a humán területekre fókuszál. Vannak olyan ingatlangazdálkodási szakemberek, amelyek mindkét területen párhuzamosan dolgoznak. 

Melyek a legfontosabb feladatok a létesítménygazdálkodásban?

Sokan nem is gondolnák, hogy a jó létesítménygazdálkodás mennyire pozitívan befolyásolhatja az alkalmazottak munkamorálját, ami pedig könnyedén hozzájárulhat a teljes szervezet jobb teljesítményéhez. Egy tapasztalt facility manager javíthatja a társas interakciót a dolgozók között, és olyan körülményeket teremthet meg, amelyek segítségével teljes mértékben munkájukra fókuszálhatnak és hatékonyan dolgozhatnak a munkavállalók.

A létesítménygazdálkodók munkája a következőket foglalja magába a teljesség igénye nélkül:

 • Szolgáltatói szerződések megkötése és betartásának, valamint munkájuknak felügyelete és probléma esetén számonkérése. Beleértve a biztonsági, parkolási, takarítási, étkeztetési és technológiai szolgáltatókat.
 • Az alapvető szolgáltatások, mint például a víz, elektromos áram és a fűtés-hűtés megfelelő működésének biztosítása és karbantartása.
 • A költségvetések kezelése és a költséghatékonyság biztosítása.
 • Az épületekben lévő terek optimális elosztása és kezelése és/vagy bérbeadása.
 • A létesítmények megfeleltetése a hatósági előírásoknak környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági szempontból.
 • Tanácsadás a létesítményeknek az energia- és költséghatékonyság növelésével kapcsolatban.
 • Építési projektek, felújítások és átalakítások felügyelete.
 • Segíti a szervezeteket az új irodákba költözésben és a bérlettel kapcsolatos döntések meghozatalában.
 • Jelentések készítése és ajánlások megfogalmazása a szervezet vezetői számára.

Hogyan lehetsz te is létesítménygazdálkodási menedzser?

Ha tetszik a létesítménygazdálkodási szakma és szeretnél ebbe az irányba továbbtanulni vagy továbbképezni magad, akkor több oktatási intézmény közül is választhatsz. Az sem akadály, ha még nincs felsőfokú végzettséged, vannak olyan képzések ugyanis, amelyekre középfokú tanulmányaid befejezése után jelentkezhetsz. Ezek a képzések jellemzően féléves kurzusok és betekintést adnak a létesítménygazdálkodás, valamint az ingatlanszakmai alapismeretekbe és a facility management szolgáltatások operatív menedzsmentjébe. Ezen kívül lehetőséget biztosítanak tapasztalatcserére és konzultációra is az ingatlangazdálkodási szakemberekkel, annak érdekében hogy gyakorlatiasabb képet is kapj. A sikeres záróvizsgát követően tanúsítványt kapsz az oktatás elvégzéséről. 

A létesítménygazdálkodási szak felsőfokú képzés keretein belül csak továbbképzésként választható. Ez azt jelenti, hogy rendelkezned kell már egy alapképzésben szerzett diplomával, hogy a főiskolán létesítménygazdálkodónak jelentkezhess. Jó hír viszont, hogy bármely szakon szerzett felsőfokú oklevelet elfogadnak. A képzés két féléves és többek között az alábbi tantárgyakra számíthatsz a képzés során:

 • Ingatlanértékelés
 • Kockázatmenedzsment
 • Projektmenedzsment
 • Létesítménygazdálkodás jogszabályi keretei
 • Épületek műszaki szolgáltatásainak irányítása
 • Energiamenedzsment és fenntarthatóság
 • Takarítási szolgáltatások menedzsmentje

Ha munka mellett végeznéd el a képzést, akkor lehetőséged van arra, hogy levelező tagozatra jelentkezz. 

Milyen hasznos eszközök segítik a munkád létesítménygazdálkodási managerként?

Facility managerként bizonyára te is találkozni fogsz számtalan javaslattal és termékkel, amelyek egyszerűbb és hatékonyabb munkavégzést ígérnek számodra. A mi tanácsunk az, hogy válassz egy olyan megoldást, amely átfogó segítséget nyújt a feladataid elvégzésében, emellett pedig átláthatóvá, kiszámíthatóvá és költséghatékonnyá teszi a működést. Ez a megoldás nem más, mint a digitális létesítménygazdálkodás

Hogyan válaszd ki a megfelelő facility management software-t?

Biztosan felmerül benned is a kérdés, hogy mitől jó egy létesítménygazdálkodási szakembereknek szánt digitális megoldás és milyen szempontokat kell figyelembe venned ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbbet válaszd. 

Az egyik legfontosabb, hogy a funkciói lefedjék a működtetés valamennyi területét az ingatlan és eszközmenedzsmenttől, a napi szintű karbantartási feladatokon át az egyéb vagyongazdálkodásban érintett részlegek támogatásáig. Egy jó facility manager software teljes átláthatóságot biztosít számodra, és segítségével egy helyről, digitálisan kezelheted a teljes ingatlan és eszközök vagyonát. Egyszerűbb és gazdaságosabb erőforrás menedzsmentet biztosít, és lehetővé teszi a megfontoltabb tervezést és döntéshozatalt, amely jövedelmezőbb gazdálkodáshoz vezet. Egy igazán hatékony digitális létesítménygazdálkodási megoldás támaszt nyújt a mindennapi teendőid elvégzésében épp úgy, mint a közép- és hosszú távú stratégiai céljaid megvalósításában. 

Végszó

Ha jól kommunikálsz, ha szereted a változatosságot és a kihívásokat, ha kiváló szervezőkészséggel rendelkezel, továbbá műszaki beállítottságú vagy, akkor a facility management egy testhezálló munkakör lehet számodra. Mind középfokú, mind pedig felsőfokú tanulmányaidat folytathatod létesítménygazdálkodási képzéssel, amelynek sikeres elvégzése után nagyobb eséllyel helyezkedhetsz el a szakmában. 

Sok sikert kívánunk!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.