Eltört a gödi Samsung akkugyár szennyvízvezetéke Vácnál, a mocskos víz átitatta a talajt, ezért egy teherautó alatt beszakadt az út. A sérült vezetéket nemrég adták át, a Mészáros és Mészáros Kft építette 35 milliárd forintból. A baleset szerda este történt. Másnap, csütörtök este fórumot tartottak Vácon, ahol pont a városba és környékére tervezett akkuipari beruházásokról volt szó. Egyértelművé vált, hogy a jelenlévő váciak egyáltalán nem akarnak akkuraktárat vagy vendégmunkás szállodát a városukba.

Aggódnak Vácon

Rengetegen voltak azon a váci lakossági fórumon, ahol a résztvevők elmondhatták észrevételeiket, kérdéseiket és aggályaikat az akkumlátorgyártás Vác környéki terjeszkedésével kapcsolatban. A váci városvezetés azért hívta össze a fórumot, mert sokan kifejezték aggodalmukat arról, hogy munkásszállót terveznek létesíteni a városban, illetve egy várost érintő akkumulátoripari beruházás létesítése is felmerült nemrégiben. Matkovich Ilona Vác ellenzéki polgármester szerint elfogadhatatlan, hogy a váciak életéről a váciak nélkül döntsenek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kérdezzék meg a helyieket

Vác polgármestere már korábban nyilvánvalóvá tette: nem szeretnék, hogy a helyiek megkérdezése nélkül akkumulátorgyárat, munkásszállót vagy más, veszélyes anyagot gyártó vagy tároló létesítményt hozzanak létre a városban. Mint mondta: a váciak véleményének birtokában fognak válaszolni a kormánynak és a beruházóknak a Vácra tervezett akkuipari fejlesztésekről.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem akarnak Vácon Göd sorsára jutni

„Szeretnénk közösen kialakítani városunknak az álláspontját arról, hogy milyen ipari létesítményeknek a betelepítését engedjük. Amelyek már itt vannak, és megakadályozhatatlanok, ott milyen elvárásaink vannak, miket tudunk tenni, miket tud tenni a politika, miket tud tenni a civil szféra, mert nem szeretnénk Göd és Fótnak a példáját követni, az ő sorsukra jutni” – nyomatékosította véleményét Matkovich Ilona polgármester.

Rendkívüli helyzet

Ahogy arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon elsőként beszámoltunk, a fórum előestéjén rendkívüli helyzet alakult ki Vácnál. A gödi Samsung gyár szennyvízvezetéke Václigetnél megsérült, nagy mennyiségű szennyvíz alámosta a vasúti töltés melletti területet, egy teherautó alatt pedig beszakadt az út. Akkor még csak sejteni lehetett, hogy a gödi Samsung akkugyár szennyvízvezetéke sérült meg, ma már ez biztos.

35 milliárdból épült

A gödi akkumulátorgyár annyi vizet használ fel, amennyit egy Kecskemét nagyságú város fogyaszt el. A víz nagy része szennyvíz formájában hagyja el a gyárat és csővezetéken keresztül a váci szennyvíztisztítóba ömlik, majd a Dunába. A csővezetéket és a szennyvíztisztító fejlesztését a Mészáros és Mészáros Kft végezte 35 milliárd forintból. Ez a nemrég átadott vezeték tört el szerda este.

Havaria esete

Matkovich Ilona ezer kapcsolatban így fogalmazott a fórumon: „Azt szeretnénk elérni, ez a csővezeték törése mutatta meg, hogy legyenek pontos válaszok. Tehát hogy legyen pontosan lemodellezve, hogy mi történik egy ilyen esetben, és mi történik egy másfajta havaria esetén.”

Nem lehet eloltani

A minap került ki egy videó a közösségi oldalra, ahol egy elektromos BMW gyulladt ki. A lítium-ionos akkumulátorral felszerelt jármű elolthatatlan volt. A helyiek attól tartanak, hogy a közelükbe tervezett akkumlátor-raktárban is kialakulhat ilyen helyzet, hiszen az ilyen energiatárolókat lényegében nem lehet hagyományos eszközökkel eloltani. Ezt egy tűzoltó is megerősítette, mint fogalmazott egy korábbi fórumon: “Ami ott ég meg is fog semmisülni. Az ilyen akkumulátorokat csak úgy lehet eloltani, ha teljesen elzárják a tüzet a levegőtől. Ilyen esetben nekünk a kár mérséklése és a környezetszennyezés megelőzése a feladatunk egy ilyen esetben” – mondta a tűzoltó. Az erről készült videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Független szervezet felügyelje az akkugyárakat

A váci fórumon arról is beszéltek, hogy tartanak a gyárak, hulladékfeldolgozók és tárolók közelében a szennyezett levegőtől és ivóvíztől. Szóba került, hogy a kormánypárti politikusok azzal érvelnek, hogy a gyáraknak meg kell felelniük a szigorú hazai környezetvédelmi előírásoknak, és az akkugyárak egyáltalán nem okoznak környezetvédelmi problémákat. Egy felszólaló javaslata szerint hasznos lenne, hogy egy független szervezet felügyelje a gyárak megfelelő, környezetkímélő működését – írja a vac.hu oldal.

Aggódnak a vendégmunkások miatt

Volt, aki a vendégmunkások érkezése miatt fejezte ki aggodalmát, kiemelve, az ázsiai cégek gyáraiban magyar ember nem is szeretne dolgozni, mivel nagyon szigorú és néha megalázó körülmények között dolgoznak, felváltva nappali és éjszakai műszakokban. Hozzátette, szerinte magasabb hozzáadott értékű, tudásra alapuló szektorokba kellene fektetni ebben a régióban. Más azt a szempontot emelte ki, hogy a magyarok nem nyernek a kényszerített iparosítással, ugyanis a hasznot kiviszik az országból a cégek, a lakosság pedig csak elszenvedője a gyárak hatásainak. 

Akkumlátor temető

A hozzászólásokból egyértelműen kiderült: a váciak sem akkugyárat, sem akkuraktárat, vagy munkásszállót nem szeretnének a városban. Volt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan Magyarország akkumulátor temetővé válhat, hiszen a leselejtezett példányokat a gyártó országba – azaz Magyarországra – kell visszavinni. „Tíz év múlva a gyerekeink, az unokáink életét teszi tökre a jelenlegi beruházás.” – monda egy hölgy. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az akkuiparról szól az alábbi videó

Az pedig a váci fórum videós összefoglalója

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból