Európában a bécsi tömegközlekedők bliccelnek a legkevesebbet. Ezen a listán sem áll túl jól Magyarország. A BKV utasainak 8-10 százaléka használja érvényes jegy vagy bérlet nélkül a járatokat. 2018-ban 2,4 milliárd forintot hajtott be a cég a bliccelőktől.

Bécsben nem éri meg bliccelni

Bécsben nem éri meg bliccelni. Ha valakinek nincs érvényes jegye vagy bérlete, 105 eurót (37 900 forintot) kell fizetnie. Ha az illető ezt a helyszínen nem teszi meg, az összeg 115 euróra (41 500 forint) emelkedik. Ha pedig valaki 14 napon túl egyenlíti ki a tartozását, már 145 eurója (52 300 forint) bánja. Egy éves bérlet ára Bécsben 365 euró – írja a hvg.hu.

Az utasok 8-10 százalékának nincs jegye

Budapesten sokkal nagyobb arányban fordulnak elő bliccelők. Tavaly nyáron Szalay Áron, a Közlekedő tömeg elnöke szerint az utasok 8-10 százaléka utazott érvényes jegy nélkül.

A bírság nem elrettentően magas

Az éves bérlet a magyar fővárosban 103 ezer forint (285 euró), a büntetések is jóval kevesebb összegről szólnak: 8000 (helyszínen vagy 2 napon belül), 16 000 (30 napon belül), 32 500 forint (30 napon túl). Szalay Áron a nem elég magas a bírság az oka, hogy az a jegy nélkül utazókat nem rettenti el a blicceléstől.

A bliccelő a „legdrágább jegyet kapja”

A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien ügyvezető igazgatója, Alexandra Reinagl azt mondja: „A közösségi közlekedés az igazságosság elvén alapszik, amit minden erőnkkel igyekszünk megvédeni. Ha valakit bliccelésen érünk, a legdrágább jegyünket kapja.”

Nyilvános, hogy hol lesznek ellenőrök

Az osztrák fővárosban naponta körülbelül száz ellenőr van szolgálatban a különböző járműveken, a Közlekedési Vállalat honlapján pedig még arról is tájékozódhatnak az utasok, hogy a következő napokban melyik járatokon találkozhatnak velük.

Biztonságos távolság

A járványhelyzet miatt megváltoztak az utazási szokások, és az ellenőröknek is alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez. A bécsi jegyvizsgálók ügyelnek arra, hogy az ellenőrzés során betartsák a biztonságos távolságot és az eddigiektől eltérően nem csoportosan, a megállókban ellenőrzik az utazókat, hanem egyenként a járműveken. 2020-ban összesen 3,1 millió utas jegyét ellenőrizték Bécsben, 2019-ben ez a szám még 4,9 millió volt.

A bécsi utasok a legbecsületesebbek

Az osztrák főváros utasai az egyik legbecsületesebbek Európában, ami a Wiener Linien szerint az áraknak és az ezért cserébe kapott minőségnek köszönhető. 2020-ban a bécsiek csupán két százalékának nem volt érvényes jegye vagy bérlete. Berlinben ez az arány három százalék, Hamburgban és Frankfurtban öt. Párizsban és Budapesten az utasok mintegy tíz százaléka bliccel.

Közel 2 milliós bírság

2019-ben írtunk arról, hogy 1 millió 848 ezer 648 forintot fizetett be a Budapesti Közlekedési Központnak egy bliccelő. Az öt legnagyobb egyösszegű befizetés bőven egymillió forint felett volt.

Kiemelt kép: illusztráció