Új park épül a 13. kerületben Vizafogón az Esztergomi út és a Párkány utca közötti jelenleg füves területen. Lesz tavacska, sok-sok fa, LED-lámpák és teraszos presszó is.

Egy hektáros lesz

Még tavaly tavasszal indított lakossági egyeztetést a 13. kerületi önkormányzat a Vizafogó park nevet viselő, új közpark kialakításáról. Az új szabadidős terület nagysága csaknem egy hektár lesz.

Hangulatos park lesz

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Átminősítették a használaton kívüli területet

A lakossági egyeztetés után a Képviselő-testület a Kerületi Építési Szabályozásban zöldfelületté minősítette át a korábban kihasználatlan területet, mostanra pedig elkészült az új park koncepcióterve is. A generáltervező és tájépítész az OBJEKT Tájépítész Iroda, az építészetet pedig az Archi-kon Kft. végzi.

Pihenésre és bizniszelésre is ideális lesz

Sok fa lesz és egy tavacska is épül

A park az alábbi térképen láthatóan az Árpád híd közelében lévő Esztergomi út és Párkány utca közötti füves részen épül meg. Ezt rendezi át az önkormányzat növények telepítésével, tereprendezéssel és egy mesterségesen kialakított tóval. Az alpolgármester közzétette a látványterveket a Vizafogó parkról, ezek a képek láthatók a cikkünkben.

Itt épül a Vizafogó park, mozgatással nagyíthatsz a térképen

10 ezer növény

A közel egy hektáros parkban a pihenő, rekreációs funkciók kerülnek előtérbe, de a cél, hogy minél nagyobb zöldfelület maradjon meg. Várhatóan közel 10 ezer darab évelő növényt és 55 fát telepítenek majd, a park központi eleme pedig egy mesterségesen kialakított tó lesz. 

Automata öntözőrendszer és LED-ek

Az öntözésről, locsolásról több fúrt, talajvízkutas, automata esőérzékelős rendszer fog gondoskodni. Vízáteresztő burkolatokat alkalmaznak az esővíz hasznosítása érdekében, a világítást pedig alacsony energiafogyasztású LED-es világítással valósítják meg.

Lidli vagy Aldi is épül a közelben

A portál információi szerint a park közelében nemsokára egy Lidl vagy Aldi épülhet, és lesz még itt az Esztergomi út és Visegrádi utca között, egy cseh befektető által tervezett két kisebb irodaház is – írja a Portfolio.hu.

Fontos fejlesztés

„Az idei év egyik legfontosabb önkormányzati fejlesztése a 13. kerületben a Vizafogó park kialakítása. Egy teljesen új park épül összesen 9300 négyzetméteren. A beruházás megvalósításának központi eleme az „ökopark” jellegű kialakítás, a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság” – írja közösségi oldalán Puchner Gábor a kerület alpolgármestere.

Karakteres park

Egyedi identitást biztosító karakteres közparkot terveznek nagy zöldfelületi aránnyal, jelentős lombtömegű fásítás mellett, pihenő padokkal. A park központjában mesterségesen kialakított tó és mellette egy köztéri műalkotás adja meg a park egyediségét.

Képek: A Vizafogó park látványtervei – Forrás: Facebook/Puchner Gábor