Több, mint 26 ezren kérik, hogy az idei érettségit halasszák el és a jegyek átlagából kapják meg a diákok a végső eredményt, a minisztérium szerint erre nincs lehetőség. A középiskolások a 3. félévüket kezdték el digitális oktatásban.

Ne legyen idén érettségi

Többen is felvetették az érettségi szabályainak megváltoztatását, tekintettel a koronavírus járvány miatt bevezetett intézkedésekre, amelyek miatt a középiskolások jó ideje online rendben tanulnak. Nemrégiben petíció is indult azért, hogy érettségi helyett a végzős diákok a jegyeik átlaga alapján kapják meg bizonyítványukat.

Petíció indult

Bár már több mint 26 ezer aláírásnál tart az a petíció, amely azt követeli, hogy „az érettségi vizsga megtartása helyett kapják meg a tanulók a vizsgáikat a jegyeik átlaga alapján”, a minisztérium úgy reagált, hogy nem tervezik az érettségik eltörlését a 2021-es évre.

Lesznek érettségik

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV híradójának kérdésére azt írta, az érettségi szabályai nem változnak, hisz ősszel is 30ezer diák érettségizett le anélkül, hogy bárhol gócpont alakult volna ki.

Ha kell, felkészítőt is tartanak

Felkészítőket, ahol az iskola helyben szükségesnek látja, szervezhetnek. A tárca viszont arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a mostani végzősök nincsenek-e hátrányban azokkal szemben, akik a covid előtt, hagyományos oktatásban készülhettek fel a érettségire.

Hatalmas a lemaradás

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az iskolákban hiába van lehetőség a kiscsoportos felkészítő órák megtartására, de a mostani végzősöknek ennek ellenére is hatalmas a lemaradása.

Ez is érdekelhet

Egy családi ház előtt lövöldözött a férfi Érden – szerelmi bánata miatt begyógyszerezte magát

Változtatni kell a szabályokon

Az szakszervezet elnöke, Totyik Tamás szerint 3 félév kiesés nagyon komoly időszak egy négyéves felkészülési ciklusban, emiatt pedig valamilyen döntést vagy módosítást mindenféleképpen alkalmazni kellen.

A digitális oktatás nem „hagyományos” oktatás

Az ATV híradójának nyilatkozó egyik diák szerint bár a digitális oktatás átmenetileg jó megoldás, de nem ér fel a hagyományos tanrenddel, ezért nem is lehet ugyanúgy kezelni, és így az érettségit sem: nem lehet elvárni ugyanazt a szintet az online rendben tanulóktól, mint a hagyományos oktatásban részesülőktől.

Kiemelt kép: illusztráció