77 koronavírussal fertőzött beteg hunyt el az elmúlt 24 órában Magyarországon. Közel 1500 új pozitív esetet regisztráltak. Szlávik János infektológus közben arról beszélt, hogy azoknál, akik eddig megkapták a koronavírus elleni vakcinát, semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

1400 felett az új fertőzöttek száma

1 419 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 343 656 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

77-en haltak meg

Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 725 főre emelkedett. 5 065 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen. 

Nem tapasztaltak mellékhatást

A koronavírus elleni vakcina beadása után egyetlen komolyabb mellékhatást sem tapasztaltak Magyarországon – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa vasárnap este a közmédiának. 

Oltási reakció

Szlávik János közölte, az oltási reakciók jóval alacsonyabb számban fordulnak elő, mint más korábbi védőoltások esetén.

Átmeneti izomláz

„Átmeneti izomláz, zsibbadás, pirosodás kialakulhat, de egyetlen komolyabb mellékhatást sem észleltek” – mondta az infektológus.

Több millió embert oltottak be

A főorvos szerint a világon több millió embert oltottak már be a vakcinával, és a statisztikák szerint 100 ezerből egy esetben alakulhat ki olyan oltási reakció, amely miatt az orvosoknak be kell avatkozniuk, de ezek is csak átmenetiek, és az oltóközpontok fel vannak erre készülve.

Ha el is kapják a vírust, nem lesz súlyos a betegség

A beoltottak több mint 95 százaléka a második oltást követő egy hét után nem kapja el a vírust, de ha mégis, akkor egészen biztosan nem lesz a betegség lefolyása súlyos vagy tragikus.

90 millió felett a fertőzöttek száma

A világban 90 260 468-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 934 784-re a halálos áldozatok és 49 997 720-ra a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

Kiemelt kép: illusztráció – MTI/Czeglédi Zsolt