A héten megszületett a rendelkezés, miszerint hétfőtől, azaz május 25-től a budaörsi bölcsődék és óvodák is a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek tovább. Budaörs Önkormányzata a honlapján tette közzé Wittinghoff Tamás polgármester tájékoztatóját, miszerint 215 óvodai és bölcsődei dolgozón végeztek el koronavírus tesztet, amiből 5 mutatott pozitív eredményt.

A munkatársaknak, akik egyébként tünetmentesek, kéthetes karanténba kell vonulniuk, és csak negatív teszt esetén állhatnak újra munkába.

Az intézmények helyiségeit és felszereléseit és a játékokat alaposan fertőtlenítették. Továbbá arra kérik az érintett szülőket, hogy akik óvodába vagy bölcsődébe vinnék a gyermeküket, a megelőző munkanap reggelén 9 óráig jelezzék szándékukat az intézményben.

Wittinghoff Tamás levelet írt a kormánynak

Wittinghoff Tamás arról is ír, hogy a héten Budapest és több város, köztük Budaörs is, nyílt levélben fordult a kormányhoz. Ebben, többek között arra is felhívják a kormány figyelmét, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakasza és a járvány nyomában érkező gazdasági és szociális válság kezelése csak a kormány és az önkormányzatok közös feladat- és tehermegosztásával lehet sikeres.

A polgármester sokadmagával arra kéri a kormányt, hogy ne hozzanak döntéseket az önkormányzatokat érintő kérdésekbe illetve az önkormányzatoktól további forrást ne vonjanak el. Emellett Wittinghoff megfogalmazta a kérést a kormány felé, miszerint a korábban elvont forrásokat a veszélyhelyzet elmúltával, egyeztetett ütemezéssel fizessék vissza, és számoljanak el a védekezésre költött közpénzekkel.

Kiemelt kép: illusztráció