Tévesen vitték be a gyömrői rendőrségre a férfit, nem hittek neki a kihallgatáson, agyba-főbe verték. Miután elengedték, orvoshoz ment, aztán feljelentést tett. Az ügyészség semmit nem csinált egy évig, aztán mintha mi sem történt volna megszüntették a nyomozást. Most a strasbourgi bíróság kimondta, hogy a magyar állam alkalmazottai elcseszték annakidején az egész nyomozást és kártérítés jár a férfinek.

A gyömrői férfi története 2012-ig nyúlik vissza. Az akkor 70 éves Nagy Antalnál házkutatást tartottak. Egy lopott laptopot kerestek nála a rendőrök, de az ügyhöz semmi köze nem volt, azt sem tudta, mi az a laptop.

A büntetlen előéletű nyugdíjas klarinétos kezét már otthonában hátrabilincselték, akkor szedték le róla, amikor az érszűkületes férfi keze elkezdett kékülni. Utána bevitték a gyömrői rendőrségre, ahol sértegették, felemlegették neki, hogy építési hatósági ügye miatt gyakran jár a polgármesteri hivatalba.

Aztán két rendőr bántalmazta, agyba-főbe verte, a földön vonszolták – írja a 24.hu a Magyar Helsinki Bizottság tudósítása alapján.

Csak akkor hagyták abba a verést, amikor rosszul lett. Mentőt nem hívtak hozzá. Testét zúzódások és véraláfutások borították.

Feljelentette bántalmazóit, de az ügyészség csak egy év múlva hallgatta meg. Bár megnevezte a rendőröket, az ügyész még csak ki sem hallgatta őket és megszüntette a nyomozást.

Aztán egy ombudsmani vizsgálat nyomán újra kezdték a nyomozást, de ismét nem találtak terhelő bizonyítékokat. Nagy Antal a Magyar Helsinki Bizottság segítségével fordult a strasbourgi bírósághoz.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy Nagy Antal bántalmazási ügyében a magyar állam megsértette a kínzás tilalmát, amikor az ügyészség nem vizsgálta ki kellő alapossággal a bizonyítékokat, és nem végzett el alapvető nyomozati cselekményeket.

Ezért a bíróság igazságos elégtételként 10 000 eurós (mostani árfolyamon 3,5 millió forintos) kártérítésre kötelezte a magyar államot.

Kiemelt kép: illusztráció