Fürjes Balázsnak csak olyan projektek fűződnek a nevéhez, amelyeknek durván elszállt az ára, Vitézy Dávid pedig olyannal vádolja a fővárost, amely az ő hatásköre és az ő tudna gyorsan megoldani – állítja Tüttő Kata, MSZP-s főpolgármester-helyettes.

Fürjes Balázs, Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár, valamint Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ igazgatója hétfőn, szinte már menetrendszerűen, látványosan kritizálták a főváros vezetését. Posztoltak, majd interjúkat adtak. A kritikán felbosszantotta magát a főváros vezetése, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a következőket írta kedden a közösségi oldalán.

„Van a kormánynak két kinevezett hivatalnoka, Fürjes Balázs és Vitézy Dávid, akiknek megbízatásuk alapján Budapest támogatása lenne a dolguk. Tőlük a főváros a legnehezebb hetekben, a járvány elleni védekezéshez pár Facebook-bejegyzést és néhány Twitter üzenetet kapott.

Ők ketten némán asszisztálnak a fővárost is érintő kormányzati elvonásokhoz – azt viszont nem hagyta ki államtitkár úr, hogy beszálljon a főpolgármester elleni politikai lejárató kampányba, gondolom feladatba kapta” – írja Tüttő Kata.

Fürjes államtitkár úr látványos aggódásba kezdett a Lánchíd miatt, de eközben figyelmen kívül hagy pár tényt. Elsősorban azt, hogy a Lánchíd felújítása továbbra is prioritása a városvezetésnek – írja a főpolgármester helyettese.

Csakhogy ehhez a kormányzati támogatásként megígért 6 milliárd forint édeskevés, már Tarlós Istvánnak is az volt, ő is elmondta sokszor. A Lánchidat fel kell újítani és 6 milliárdból nem lehet, már az előző vezetés is 24 milliárdos költségvetéssel számolt.

Fürjes Balázs és Vitézy Dávid
Fürjes Balázs és Vitézy Dávid / Fotó : MTI Kovács Tamás

„Fürjes államtitkárnak lehet, hogy szokatlan a költségek felelős újragondolása, hiszen az elmúlt években azok a projektek, amikért ő felelt, jóval többe kerülnek az adófizetőknek a tervezettnél. Mi azonban minden forintnak gondosan megtervezzük a helyét, nem csak kényszerből. Így van a Lánchíd esetében is.” – írja Tüttő Kata.

„Miközben Fürjes államtitkár a Lánchíd ügyében intéz támadást, Vitézy Dávid nem átallja azzal vádolni a városvezetést, hogy mi akarunk parkolóházat építeni a Városligetben. Mi. A Városligetben. Az a városvezetés, amely arra kapott felhatalmazást a budapestiektől, hogy védjük meg a Ligetet a kormányzati megalomániától. Attól, hogy ez a kormány betonba öntse a zöldet. Ehhez tartjuk magunkat, még ha a kormány mindenféle trükkel igyekszik is felülírni a választói akaratot.

A parkolóház terve nem miattunk, hanem éppen a kormány miatt van még benne a Városligeti Építési Szabályzatban (VÉSZ). Hiszen a parkoló helyének biztosítását kormányrendelet írja elő a fővárosnak.

 Ha Vitézy Dávid egyetért velünk, kezdeményezheti ennek a kormányrendeletnek a módosítását, hiszen nem akarunk parkolóházat a Ligetben – más betonmonstrumot se! Nem lenne haszontalan, ha nem vádolná olyannal a városvezetést, ami kormányzati hatáskör, és valójában az ő feladata.” – teszi hozzá a főpolgármester-helyettes.

Ahogy azt nem sokkal ezelőtt megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon a kormány jövőre sem adja vissza az önkormányzatoknak a koronavírus-járvány miatt elvont gépjárműadó bevételeket. Ezzel kapcsolatban Tüttő Kata a következőket írja:

„Ez a Fővárosi Önkormányzat esetében azt jelenti, hogy az eddigi elvonásokat minden évben egy Lánchíd árával fejeli meg.

Azaz, ha komolyan veszem a jogszabályokat és a megmaradó ( a válság miatt egyébként is csökkenő) iparűzési adót elsősorban közösségi közlekedésre kell fordítani, akkor az állam most arra tett javaslatot, hogy jövőre kapcsoljuk le a közvilágítást, ne takarítsunk, ne újítsunk fel utat, zárjuk le a Lánchidat és zárjuk be az összes kulturális intézményünk. A lényeg, hogy a stadionok működni fognak.” – írja Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes.

Kiemelt kép: Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes – Forrás: ATV